Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.02.2012.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sa Beogradom nikad bolje

Izjava predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da je Republika Srpska genocidna tvorevina zabolela je i mnoge Srbe u dijaspori. O tome, kao i o odnosu Beograda i Banjaluke, filmu Anđeline Džoli, pomoći haškim zatvorenicima za "Vesti" govori predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Igor Radojičić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske
 

Kako je na Vas uticala izjava da je RS genocidna tvorevina?
- To je jedna u nizu sličnih izjava sa kojima se srećemo prilično često. Najviše ih dolazi iz Sarajeva, povremeno im se pridružuju i neki ljudi iz inostranstva poput Stjepana Mesića, ali i iz Republike Srbije. Neke nevladine organizacije su godinama unazad davale česte kritike prema Republici Srpskoj. Ovo je prvi put da se neko na političkom nivou iz Srbije ovako izrazio. Smatram da je reč o usamljenom stavu koji nema podršku javnosti ni politike u Beogradu.
 

I Anđa u stereotipu

Vaš komentar o filmu Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda"?
- Nisam ga gledao. Retko koji film ima takvu vrstu političke promocije u BiH. Oni koji su ga videli nemaju o njegovom umetničkom kvalitetu naročito mišljenje. Sporna je crno bela slika u kojoj je srpska strana negativna a druga strana žrtva. To je stereotip koji smo videli u još nekoliko holivudskih filmova. U svetu se lobira za političke ideje i kroz kulturne projekte, uključujući i filmove. Moć lobiranja islamskih zemalja i Bošnjaka iz BiH je daleko veća od naše.

Da li su reakcije iz Srbije bile dovoljno jake da bi tu izjavu jasno osudile?
- Nisam siguran da potpuno jesu. Srbija je već uveliko u predizbornoj kampanji, ali imam utisak da u toj kapanji nismo u nekom naročitom fokusu Beogradu, bez obzira na naše intenzivne kontakte.
 

Jeste li zadovoljni današnjim odnosom sa Srbijom?
- Zvanični odnosi vlada i institucija, kao i odnosi parlamenata su veoma dobri. Postoje redovni kontakti i niz projekata i konkretnih stvari ali sve to nije dovoljno medijski zastupljeno. U medijskom prostoru Srbije postoji vrlo malo vesti iz RS i iz Banjaluke. Srbija se bavi sopstvenom ekonomijom, EU i Kosovom, a mnogo manje RS.

RS je i dalje nezadovoljna stanjem u pravosuđu BiH?
- Situacija u pravosuđu u BiH, posebno u pogledu objektivnosti u suđenjima za ratne zločine, nije dobra. Prošle godine je naš parlament doneo odluku da raspišemo referendum u RS o stanju u pravosuđu, a pogotovu u sudu i tužilaštvu BiH. Onda je EU predložila da se otvori dijalog o tome, mi smo prihvatili i ušlo se u takozvani strukturisani dijalog sa EU. Istrajaćemo u zahtevima da se popravi sistem pravosuđa u BiH, koji je nakaradno postavljen reformama međunarodne zajednice pre sedam ili osam godina.

Da li će se RS uključiti u odbranu Ratka Mladića?
- Još prošle godine smo utvrdili obavezu da se porodicama osumnjičenih, optuženih ili osuđenih za ratne zločine omogući određena finansijska pomoć. Radi se o manjim sredstvima, nesrazmernim u odnosu na individualne potrebe i davanja iz budžeta RS. Finansiranje iz redovnog budžeta nije dovoljno. Naš problem je slaba organizovanost drugih struktura, nevladinih organizacija ili dijaspore. Novac koji se izdvaja za hrvatske i bošnjačke osumnjičene je veći i ide nejasnim tokovima.

Čudna pravosudna praksa

Tužilaštvo BiH ima vrlo čudan način izbora slučajeva koje istražuje, a sud opet ima vrlo čudnu praksu suđenja. U nekim slučajevima primenjuje krivični zakon BiH iz 2003. a u drugima, u kojima optuženi nisu Srbi, primenjuje blaži zakon bivše SFRJ, podseća Radojičić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 18:53
Помиње се Београд, али је у ствари Дедиње...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online