Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 29.02.2012.
04:37
Beta A

Članstvo u NATO i EU prioritet BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je u Banjaluci da će prioritet u radu njegovog ministarstva biti ispunjavanje uslova iz akcionog plana za članstvo u NATO-u, uoči narednog samita tog vojnog saveza u Čikagu.

Nismo stranci: Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
 

Lagumdžija je takođe izrazio nadu da će biti stvorene pretpostavke i da aplikacija BiH za Evropsku uniju naiđe na otvorena vrata, a ne da zaglavi u fioci.


"Ona ima dva elementa. Jedan je pozitivno prihvatanje od strane Brisela, a drugo je da se mi između sebe organizujemo na najbolji način, da imamo kapacitet na svim nivoima vlasti u BiH, da tu aplikaciju kredibilno ispunimo", rekao je Lagumdžija novinarima posle sastanka s predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.


Kao treći segment rada svog resora šef diplomatije je naveo regionalnu saradnju u oblasti ekonomije, ocenjujući da BiH nije ravnopravna u regionu kada su u pitanju ekonomski odnosi.


"Takođe, moramo brinuti da BiH ne naruši međunarodne odnose i one koje je prihvatila kao deo regionalnih odnosa, olakšica i povezivanja", naglasio je Lagumdžija.


On je dalje naveo da pre nego što prvi put ode da predstavlja BiH u svetu, želi da vidi kakva atmosfera vlada u zemlji, da li postoji pozitivna politička klima među svim akterima na svim nivoma, kao i da želi da predstavlja zemlju u kojoj nijedan građanin nije stranac u bilo kojem njenom delu.


Prema njegovim rečima, poseta Banjaluci i njegov sastanak sa zvaničnicima RS prvi je u seriji sastanaka koje će imati s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Brčko distrikta, kantona, gradova, opština, a potom i sa akademskom i poslovnom zajednicom.


Lagumdžija je poručio da on, kao ni Milorad Dodik, nisu stranci ni u jednom delu teritorije BiH.


"I svaki entitet je naš u istoj meri", rekao je Lagumdžija, dodajući da je BiH njegova država, kao i Dodikova.


On je istakao da MIP treba da bude servis svih građana BiH, samim tim i entiteta, opština, kantona, distrikta.


Lagumdžija je ponovio da nije tačno da se s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem nije juče sastao na radnom ručku u Sarajevu zato što navodno Milanović nije podržao Vladu Federacije BiH, navodeći da to od njega, kao predsednika vlade susedne zemlje, nije ni očekivao.


Predsednik RS Milorad Dodik kazao je da on pokušava da se na svim nivoima vlasti uspostavi bolja komunikacija od one koja je postojala u prošlosti, kao i da se razmatraju pitanja koja su važna i za unutrašnje odnose i za spoljnu politiku BiH.


"Raduje me što je Lagumdžija ovde i što s njim zajedno možem da potvrdimo takvu praksu", kazao je Dodik.


On je naglasio da je u BiH potrebno usaglasiti stavove u vezi sa spoljnom politikom. Osim o usvajanju zakona bitnih za evropski put BiH, Lagumdžija i Dodik razgovarali su o primeni presude u slučaju "Sejdić-Finci" i pitanju vojne i državne imovine.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 08:19
Nije mi jasno, zašto NATO ?
Sreda 29.02.2012. 11:17
Svi smo mi Balkanci u bilijaru, ali, na žalost, samo kuglice. Koja će prva u rupu?
Sreda 29.02.2012. 13:03
SRPSKA A SAMIM TIM I BIH MORAJU SLEDITI POLITIKU NEUTRALNOSTI KOJU CE SLEDITI I SRBIJA. BILO KAKAV ULAZAK U NEKI VOJNI SAVEZ ZNACI STRADANJE I NASIH LJUDI A TO NAMA NE TREBA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online