Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 21.02.2012.
12:21
Jutarnji.hr A

Hrvati otkrili svoju kraljicu iz 10. veka

Hrvatskom je u davna i mistična vremena prve polovne 10. veka vladala kraljica Domaslava, majka ili ćerka za sada nepoznatog hrvatskog kralja. Hrvatski mediji su danas objavili ovu informaciju kao senzacionalno istorijsko otkriće.

Do skoro najstarija poznata hrvatska kraljica bila je Jelena Slavna, žena kralja Krešimira II

Kraljica Domaslava je izgleda najstarije poznato ime neke hrvatske kraljice. Ono je dešifrovano sa fragmenata epigrafa oltarne pregrade u crkvi Svetog Vida na Klisu, a otkrio ga je istoričar Neven Budak.

"Ja ... kralj Hrvata, sin kralja ..., zajedno sa svojom kraljicom Domaslavom naložio sam da se napravi ovo delo" (misli se na crkvu Svetog Vida), piše na natpisu pronađenom u zidinama bivše džamije.


Naime, crkva Svetog Vida je posle otomanskih osvajanja Dalmacije pretvorena u džamiju, a kada su Turci otišli ponovno je bila obnovljena u crkvu.


"Splitski istoričar umetnosti Radoslav Bužančić prošle godine je pronašao tri kamena fragmenta, najverovatnije iz prve polovine 10. veka. Natpis je dao da se ukleše tadašnji hrvatski vladar koji je naložio gradnju crkve, ali njegovo ime, kao i ime njegovog oca, nije pronađeno na ostacima", tvrdi profesor Budak.


On kaže da su imena kraljeva izgubljena, a da je ostao samo natpis da se radi o kralju Hrvata ili Slovena, jer fragment "orum" implicira ili "croat -orum" ili "sclav -orum". S obzirom da je u pitanju natpis iz 10. veka profesor Budak smatra da je najverovatnije radi o "rex croatorum" - kralju Hrvata.


"Prava je šteta što nisu pronađeni ostaci s njihovim imenima, jer bi nam dali puno podataka o hrvatskim vladarima iz tog vremena, no ipak je značajno naučno otkriće to što smo uspeli da saznamo i ime jedne tadašnje vladarke, premda nije jasno da li je ona supruga ili majka dotičnoga kralja", rekao je profesor Budak.


Ono što je za profesora Budaka najvažnije je da njena titula dokazuje tvrdnju da su hrvatski vladari već od Tomislava koristili titulu "rex". Domaslava bi možda mogla biti, smatra profesor Budak, majka kralja Mihajla Krešimira, koji je vladao 949. - 969. godine, ili nekog drugog od njegovih prethodnika, ali to je samo pretpostavka.
Kako crkva datira iz vremena prve polovine 10. veka, "izgubljeni" vladar mogao bi biti Tomislav, Trpimir II, Krešimir I ili Miroslav. Međutim, i to su sve nagađanja, izjavio je Budak.


Neven Budak kaže da je ime Domaslava u hrvatskoj istoriji nepoznato, ali i da je moglo od muškog imena Domagoj.

Utorak 21.02.2012. 12:43
hahahahahahhahhhahahaha,koji kompleksasi neki njihovi tzv naucnici su pre neku godinu utvrdili da hrvati imaju poreklo od nemaca...pa onda od iranaca..da bi na kraju i ta verzija pala u vodu....a istina je da su polovina pokatoliceni srbi jos jedan dokaz,da bi ujke suvim zlatom platile da imaju kraljevsku dinastiju....kao srbi,medju kojima nazalost i dalje nema svesti o znacaju monarhije ne valja bez Kralja za Kralja i Otadzbinu
Utorak 21.02.2012. 12:42
Opet falsifikuju istoriju ! Pa dokle...
Utorak 21.02.2012. 12:53
Рекс!? Сигурно династија почиње у доба креде, а ''рекс'' је добила по тираносаорусу, који је био племенски тотем. Мада нигде не пише да су то били Хрвати, то повјесничарима новокомпонираних нација нимало не смета, а и зашто би, па и Бошковић, Тесла, херцег Стефан, Твртко, Остоја, ускоци...све Хрват до Хрвата, мада су увек јасно истицали ко су и шта су-не обраћати пажњу на такве повјесне ситнице. Па ваљда мислиоци марке фра-Мајсторовић, Данијел Срб и Анте Старчевић (који је у једној генерацији постао ''Хрват'' од Србина), знају боље od србо-четничке багре која измишља покрштавања И Јасеновце и да су живели у Југославији, а не држави Хрватској (која није постојала задњих 1000 година).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online