Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 21.02.2012.
12:21
Jutarnji.hr A
Hrvatskom je u davna i mistična vremena prve polovne 10. veka vladala kraljica Domaslava, majka ili ćerka za sada nepoznatog hrvatskog kralja. Hrvatski mediji su danas objavili ovu informaciju kao senzacionalno istorijsko otkriće.
Utorak 21.02.2012.12:43
hahahahahahhahhhahahaha,koji kompleksasi neki njihovi tzv naucnici su pre neku godinu utvrdili da hrvati imaju poreklo od nemaca...pa onda od iranaca..da bi na kraju i ta verzija pala u vodu....a istina je da su polovina pokatoliceni srbi jos jedan dokaz,da bi ujke suvim zlatom platile da imaju kraljevsku dinastiju....kao srbi,medju kojima nazalost i dalje nema svesti o znacaju monarhije ne valja bez Kralja za Kralja i Otadzbinu
Utorak 21.02.2012.12:53
Рекс!? Сигурно династија почиње у доба креде, а ''рекс'' је добила по тираносаорусу, који је био племенски тотем. Мада нигде не пише да су то били Хрвати, то повјесничарима новокомпонираних нација нимало не смета, а и зашто би, па и Бошковић, Тесла, херцег Стефан, Твртко, Остоја, ускоци...све Хрват до Хрвата, мада су увек јасно истицали ко су и шта су-не обраћати пажњу на такве повјесне ситнице. Па ваљда мислиоци марке фра-Мајсторовић, Данијел Срб и Анте Старчевић (који је у једној генерацији постао ''Хрват'' од Србина), знају боље od србо-четничке багре која измишља покрштавања И Јасеновце и да су живели у Југославији, а не држави Хрватској (која није постојала задњих 1000 година).
Utorak 21.02.2012.13:07
Име Хорват, Хрват и Харват, како рекосмо појављује се први пут у шестом веку по Христу. Првобитно се то име изговарало Хрбат и Хрбати и није значило посебан народ, него су се Хрбатима називали они Срби који су становали по хрбатима или гребенима планинским, као што се и данас зову Загорци по том што живе за гором и као што су се Херцеговци звали Захумљани, јер су били иза хума (планине). По тим старим Србима Хрбатима прозвале су се Карпати оне планине између Мађарске и Галиције, где су они живели и где је њихова колевка. Сам хрватски историчар В Кљајић вели у својој историји "Сеоба Хрвата", да се један део Срба називао Горанима или Хрватима.
Utorak 21.02.2012.13:08
То дакле није био народ, него је означавало у свим словенским народима племена, која су живела у планинама, како и у Чешкој у планинама још пре 700 година зваху оне Чехе, који су тамо живели Хрватима. Нашу тезу доказује изричито славни Шафарик, који вели дословно: Реч ''Хрват'' значи брђанина, горанина, то јест планинца, а у етнографији значи једно српско племе; Хрвати у Либурнији (Далмацији), то су Срби, Хрвати између Купе и Саве, то су Словенци, Хрвати у Чешкој то су Чеси, а Хрвати у полапској Србији, данашњој Немачкој су Србљи, Хрвати у Русији, Малоруси, Бели Хрвати су живели у Белој Србији.
Utorak 21.02.2012.13:09
Сва су ова племена имала опште име Срби... Ову тезу потврђује и већ поменута чешка кроника витеза Далимила писана пре 700 година у којој се каже дословно: У српском језику, народу, имаде земља која се зове Хрвати. Према том и по Шафарику и по Далимилу Хрвата уопште нити је било као народа нити постоје данас, као народ. На основу свих ових историјских доказа озбиљни српски историчари су доказали да правих Хрвата, наследних старих Хрвата из Карпата нема више од 250 хиљада, све остало су покатоличени Срби или Словенци
Utorak 21.02.2012.14:19
Нашао сам понешто о овоме, читам... Хвала на информацијама!
Utorak 21.02.2012.13:36
''Тисућљетна култура'' настаје и развија се кад је имагинарна нација изгубила имагинарну државу и пала у ропство које је трајало 1000 година!?
Utorak 21.02.2012.13:12
Колико мржње и неразума међу коментарима овде... Не познајем довољно историју да са сигурношћу тврдим да су се Хрвати већ тад спомињали као Хрвати, али мислим да је то био случај. У десетом веку није могло бити покатоличавања јер се шизма десила 1054. године, дакле у XI веку. Да ли су Срби пореклом Хрвати, да ли су Хрвати пореклом Срби, да ли уопште имају додирних тачака - званична наука на то нема одговор, једнако као ни на питање о пореклу, нити о аутохтоности. Постоје романтичари на свим странама, па тако сазнајемо да су Албанци писали Илијаду, да је првобитна Хрватска била део Ахеменидске Персије, те да је антички Египат остатак српске државе... Та ,,сазнања'' се редовно доказују...
Utorak 21.02.2012.13:15
...непотпуним и пажљиво бираним деловима чињеница и доказа како би се све коцкице склопиле у жељени мозаик. Са друге стране, кад се на овом порталу објави вест о античким ископинама на тлу Србије - одмах се диже стотину гласова о Србима старијим и од Бога... НЕ КАЖЕМ да Срби нису аутохтони становници Балкана (односно Хума/Хелма), НЕ КАЖЕМ да нису народ који постојањем задире у антику, али КАЖЕМ да за то нема потпуних и непобитних доказа, односно - о таквим стварима се суди срцем, а не разумом, и зато то није и не може бити наука. Што се тиче српског краљевања - коме није јасно да су племићи данас пуки украс, мислим да тај ситуацију не гледа реално. Постоје богата краљевства, богате...
Utorak 21.02.2012.13:17
...републике, па чак и једно богато царство (Јапанско) - зашто би нама краљ био пресудан у вези било чега? Ако нам треба уједињујући елемент - имамо православну цркву, мада би то требала да буде српска нација, у коју би требало примити православне, католичке, муслиманске, па чак и јеврејске Србе (нигде и никад се нација не везује за вероисповест) - тако бисмо сачували јединство народа и земље без обзира на време и власт. Што се Хрвата тиче - оставите их на миру. Ако им је историја аутентична - нека је сазнају. Ако није - нека живе у лажи... Нас се они не тичу, докле не краду наше. Тада одговарајте РАЗУМНИМ доказима. А што се било каквих лажи и неправди - истина ће пре или касније изаћи.
Utorak 21.02.2012.13:39
Све што имају осим католичанства и усташтва су присвојили, а то покушавају и даље, те нас се апсолутно тичу.
Utorak 21.02.2012.13:18
У нашим школама предавала се српска историја од немањићке државе па до наших дана. Осим неколико фраза о српској прадомовини Бојци, о српској припадности великом словенском стаблу, о неким магловитим земљама у којима смо пре доласка на Балкан вековали. наша деца нису могла ништа научити о својој прошлости пре Бодина и Часлава. Изгледало је по тим књигама да смо ми однекле пали са месеца, са већ изграђеним друштвеним поретком, са усавршеним језиком, са развијеним смислом за државу, са обичајима и културним темељима, а нико није хтео да помисли да је требало да протекну хиљаде година да се тако формира један народ, који је под лозом Немањића заузео водеће место на Балкану.
Utorak 21.02.2012.13:22
Нема мржње! Могу да наведем овде податке о пореклу срба и хрвата,а који су записани од стране других историчара-несрба.
Utorak 21.02.2012.13:23
Па то, то... Само наводи доказе, и то што више... Није да се препуцавам, мене то занима, волим увек да видим нешто ново.
Utorak 21.02.2012.13:27
Има много тога везано за историју срба и хрвата,али и мађара.Ипак о томе други пут или ако ме неко овде изнервира.
Utorak 21.02.2012.13:33
Важи, није проблем... Ево, ако те занима, мени се чини да је овај форум прилично објективан и реалан (можда грешим): http://istorijabalkana.yuku.com/directory#.T0OO41FP-Sp
Utorak 21.02.2012.13:33
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Od_Indije_do_Srbije.pdf Биће ти интересантно да прочиташ ову књигу.Налази се на датој адреси.Сјајна књига!
Utorak 21.02.2012.14:34
NA NATPISU STOJI SERBORUM ALI SE KRIJE DA SE POLA TVOREVINE NE SAMOUBIJE...
Utorak 21.02.2012.16:13
On kaže da su imena kraljeva izgubljena, a da je ostao samo natpis da se radi o kralju Hrvata ili Slovena, jer fragment "orum" implicira ili "croat -orum" ili "sclav -orum". S obzirom da je u pitanju natpis iz 10. veka profesor Budak smatra da je najverovatnije radi o "rex croatorum" - kralju Hrvata. On je iz natpisa "ORUM" zakljucio da je to KRALJ HRVATA ..????? E jeste BUDAK ovaj profesor Budak
Utorak 21.02.2012.17:51
Е браћо српска, баш сте смешни како се сјатите на теме о пореклу Хрвата! Шта вас, бре, брига!!! Бавимо се собом и својим пореклом = то да су српска племена владала далеком Инидијом, то да имамо писмо србицу., које су све династије пре Немањића... боле ме уво за 'рвате, доста сам их слушала и морала њихово напамет учити.
Utorak 21.02.2012.18:51
Smijesno je citati ove vase komentara,a u isto vrijeme i zalosno. Zbog takvih mozgova kao sto su vasi i prepiranja cije je sta i jesmo stigli gdje smo, usrali ste nama zivote koji smo mogli i htjeli da zivimo.
Utorak 21.02.2012.18:57
Nismo mi U vec oni koji nemaju svoje korene ili ih traze da bi ih imali, a oni se nalaze pored njih....

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)