Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 14.02.2012.
18:59
Beta A

"Mladić i Beara najavili ubistva Muslimana"

Svedok optužbe Momir Nikolić izjavio je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su mu u julu 1995, dva dana po osvajanju Srebrenice, komandant Vojske RS Ratko Mladić i njegov bezbednosni oficir Ljubiša Beara najavili da će Muslimani iz enklave biti pobijeni.

Svedok tvrdi da je iz Mladićevog gesta rukom zaključio da će zarobljenici biti pobijeni
 


Nikolić (56) koji je tada bio oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, 2003. godine je pred Tribunalom priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora. Više puta je svedočio protiv oficira VRS optuženih za genocid i druge zločine nad srebreničkim Muslimanima.


Bivši predsednik RS, Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice i progon članova njihovih porodica u danima pošto je VRS zauzela grad, 11. jula 1995. godine.


Tadašnji kapetan VRS Nikolić potvrdio je da su svi muslimanski muškarci koje je ta vojska zarobila u Srebrenici i okolini "13. jula bili prebačeni u Bratunac, a sutradan na teritoriju zvorničke opštine gde su bili pogubljen.


Nikolić je opisao kako mu je general Mladić 13. jula 1995. godine to nagovestio nakon što je obišao grupu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju.


"Rekao im je da se ne brinu, da im niko neće ništa i da će biti prebačeni gde žele... Kad je krenuo ka autu, ja sam pošao za njim i pitao ga šta će biti s zarobljenima ... Ništa mi nije rekao, pogledao me je i načinio gest rukom", rekao je svedok, ponavljajući pred sudijama Mladićev pokret rukom, s leva na desno, ispruženih prstiju s dlanom nadole. Iz tog gesta, Nikolić je zaključio da će zarobljeni biti ubijeni.


To mu je, kako je posvedočio, iste večeri u Bratuncu potvrdio pukovnik Beara, naređujući mu da ode u komandu Zvorničke brigade i Dragu Nikoliću, načelniku za bezbednost, prenese da će zarobljeni Muslimani biti tamo prebačeni.


"Mislim da mi je Beara rekao i da te ljude treba prebaciti dole i da će biti pobijeni... Ja sam tako shvatio i preneo sam Nikoliću da će ti ljudi biti prebačeni i pobijeni tamo", rekao je svedok.


Nikolić je opisao i sastanak pukovnika Beare i Karadžićevog poverenika za Srebrenicu kojem je prisustvovao u noći između 13. i 14. jula 1995. u Bratuncu.


"Otvoreno se razgovaralo da će zarobljenici biti ubijeni, samo je bilo pitanje da li će biti ubijeni u Bratuncu ili Zvorniku... Deronjić je insistirao da on ima instrukcije od Karadžića da zarobljenici sutradan idu u Zvornik, kazao je da ne želi da se ubistva dogode u Bratuncu i da ima dovoljno problema ionako... Beara
je insistirao da oni ostanu u Bratuncu", opisao je Nikolić.

To što je Beara njemu rekao da će zatvorenici biti prebačeni u Zvornik, a Deronjiću da će ostati u Bratuncu, Nikolić je pripisao haosu u kojem su se naređenja menjala iz sata u sat.


Tribunal u Hagu osudio je 2010. godine pukovnika Bearu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Deronjić je 2003. pred Tribunalom priznao krivicu za zločin nad Muslimanima u selu Glogova 1992. i osuđen je na 10 godina zatvora. Deronjić je 2007. umro na izdržavanju kazne u Švedskoj.


Dok je trajao sastanak Deronjića i Beare, u Bratuncu su već ubijani zarobljeni Muslimani, izjavio je Nikolić, precizirajući da je to naknadno saznao. On je ispričao i kako je jedan vojni policajac koji mu je bio podređen, ranije toga dana ubio šest muslimanskih zarobljenika, rekavši da je "osvetio brata".


Nikolić je posvedočio i da je u septembru 1995. učestvovao u akciji prebacivanja tela ubijenih srebreničkih Muslimana iz grobnice u okolini Bratunca na više lokacija u okolini Srebrenice. Naređenje za tu operaciju stiglo je iz Glavnog štaba VRS, naznačio je on. Iako je bila zamišljena kao tajna, za operaciju su zbog brojnih učesnika znali svi u Bratuncu, napomenuo je svedok.


Na kraju glavnog iskaza, Nikolić je izrazio žaljenje što je učestvovao u "stravičnom zločinu" u Srebrenici.


"Ja se osećam posebno odgovornim zato što sam mnogima od ubijenih bio profesor i što nisam imao ni načina ni moći da im pomognem. Želim da se ponovo izvinim svim porodicama i žrtvama. Žao mi je što sam bio tamo, što sam izvršavao naređenja i tako doprineo počinjenju zločina. Žao mi je što nisam pobegao kad je postalo jasno da će se taj zločin dogoditi", rekao je Nikolić.


U nastavku suđenja, Nikolića će sutra unakrsno ispitivati optuženi Karadžić koji se brani sam. Bivši vrhovni komandant VRS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 19:15
Ti si dobio 20 god.robije pa sada svedocis lazno da ti smanje kaznu!Jel dokaz odmahivanje rukom? Imas li napismeni neku naredbu? NEMAS! ISTORIJA CE TI SUDITI ZA TE LAZI JER DOBRO ZNAS ISTINU! GENERAL MLADIC JE SPASAO SVE CIVILE IZ SREBRNICE A NEUTRALIZACIJA ZLOCINACKIH VOJNIKA KOJI POBISE SVE SRPSKO OKOLO SE MORALA DESITI! ALI NE NAREDBOM MLADICA,VEC IZ OSVETE LOKALNIH SRBA KOJIMA JE SVE POBIJENO!
Utorak 14.02.2012. 19:22
Ovo je placenik.Mladic i Karadzic su SRPSKI JUNACI.
Utorak 14.02.2012. 19:50
Аха, посрани капетанчић је смио да приђе Ђенералу Младићу, и још да га нешто приупита?! Већу глупост нисам прочитао од ове. Ко је икад био у војсци зна како се поштује хијерархија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online