Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
19:30 >> 19:50h
Srna A

Karadžić: Nisam naredio maltretiranje Srebreničana

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdio je danas na suđenju pred Međunarodnim tribunalom u Hagu da marta 1995. nije bio tvorac direktive kojom je bilo naloženo da Vojska Republike Srpske učini nepodnošljivim život stanovništvu Srebrenice, ali nije negirao da je taj dokument on potpisao.

Radovan Karadžić

Tokom svedočenja Mire Mihajlović koja mu je bila sekretarica od 1993. do 1996, bivši predsednik RS tvrdio je da je "Direktiva broj sedam" nije sačinjena u njegovom kabinetu.

"Direktiva broj sedam kreirana je negde drugde. Nije potpisana u kabinetu i nema pečat predsednika", rekao je Karadžić koji je bio i vrhovni komandant VRS.

Mihajlovićeva je to potvrdila, precizirajući da je na dokumentu pečat Glavnog štaba VRS.

Na pitanje predsedavajućeg sudije O Gon Kvona o tome da li je na direktivi Karadžićev potpis, svedokinja je odgovorila da to "sa sigurnošću" može potvrditi.

Na pitanje sudije Kvona o tome da li odbrana tvrdi da Karadžić nije potpisao Direktivu broj sedam, pravni savetnik optuženog Piter Robinson je odgovorio da to nije tvrdnja odbrane. "Direktivom broj sedam" Karadžić je marta 1995. naredio VRS da život bošnjačkom stanovništvu Srebrenice i Žepe "učini nepodnošljivim kroz vojnu akciju i uskraćivanje humanitarne pomoći".

Tim dokumentom naložio je i da VRS pažljivo odmerenim i promišljenim vojnim akcijama "stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade za opstanak i život za stanovništvo u Srebrenici i Žepi".

Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon njihovih porodica u danima pošto je VRS zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedokinje, Karadžić je rekao da je dokumente često "potpisivao bez čitanja, ako ih je pripremio neko od saradnika", i da je potpise stavljao i van kabineta. Njegova bivša sekretarica to je prihvatila kao tačno.

U glavnom iskazu, Mihajlovićeva je potvrdila autentičnost protokola i dnevnika koje je vodila o Karadžićevim susretima i telefonskim razgovorima, 1993-96, koji su u posedu tužilaštva.

Izjavila je i da je Karadžić sve svoje sastanke održavao "iza zatvorenih vrata" i da je nikada nije pozvao da vodi beleške.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je Mihajlovićevu pozvao da pregleda jednu od šest knjiga dokumenata sa njegovim potpisom koje je objavio "Međunarodni odbor za istinu o Radovanu Karadžiću" na čelu s beogradskim profesorima prava Smiljom Avramov i Kostom Čavoškim.

Ovlaš pregledavši jednu knjigu, svedokinja je potvrdila da su u njoj dokumenti iz Karadžićevog kabineta.

Napominjući da je te dokumente prikupljala njegova ćerka Sonja, Karadžić je rekao da je 1996. već "bio u planinama".

Mihajlovićeva je, na Karadžićevu sugestiju, rekla da on nije imao nacionalnih predrasuda, prihvativši kao ilustraciju za to njegove reči da je "u centru Pala ostala katolička crkva" i da mu je "frizerka bila Hrvatica".

Suđenje Karadžiću nastavlja se sutra, u četvrtak ujutro, iskazom sledećeg svedoka optužbe.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 19:52
A Nasera preskacete...e neljudi belosvetski...idite od pocetka i uzroka..ne od kraja i posledica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online