Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 04.02.2012.
02:50
Srna A

Josipović: Hrvati da budu ravnopravni u BiH

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je Bosna i Hercegovina otadžbina za hrvatski narod koji tu živi i da Hrvati moraju da imaju ista prava kao i ostala dva naroda. Josipović je naveo da je strateški interes njegove zemlje da se BiH očuva kao celovita država, jer sa BiH želi da bude dobar komšija.

"U mojoj politici se može videti da komuniciram sa političarima sva tri konstititivna naroda i uvek u razgovorima sa rukovodstvom BiH raspravljamo kako možemo pomoći da se međusobni odnosi i položaj hrvatskog naroda u BiH poboljšaju, ali da se ta pitanja moraju rešiti unutar BiH", rekao je Josipović za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući nedavnu izjavu potpredsednika RS Emila Vlajkija da bi trebalo napraviti specijalne i paralelne veze između Republike Srpske i Hrvatske, Josipović je rekao da nije upoznat sa tom inicijativom, ali da Hrvatska želi da sarađuje sa svima u BiH.

Želi da bude dobar komšija: Ivo Josipović

Govoreći o inicijativi za ubrzanje procesuiranja ratnih zločina koju je otvorio na Jahorini, Josipović je rekao da je njen cilj zaštita od politički motivisanih progona i da se u slučajevima, kada postoje osnovane optužnice, postupak i sprovede.

"Osnovna ideja je da se u slučajevima, kada je neka osoba osumnjičena ili optužena za ratni zločin, obavezno sudi, odnosno sprovede postupak u zemlji prebivališta", pojasnio je Josipović i dodao da to nije dovoljno.

Prema njegovim rečima, takav paket morao bi da ima i odredbe o punoj saradnji, međusobnom prikupljanju i razmeni dokaza uz odgovarajući međunarodni monitoring, ako je to potrebno da bi se ti postupci vodili pravedno.

Josipović je istakao da izbegli Srbi imaju pravo na vraćanje imovine i određeno zbrinjavanje, ali da to više nije političko ni bezbednosno, već ekonomsko pitanje.

On je dodao da Hrvatska sa Srbijom priprema donatorsku konferenciju kako bi se ljudima koji žele da se vrate obezbedio održivi povratak, a onima koji žele da ostanu gde se trenutno nalaze da se obezbedi dostojanstveno stanovanje.

"Veliki broj Srba se vratio u Hrvatsku, ali, nažalost, najviše je reči o starijim ljudima, iako bi želeo da se vrate mladi ljudi", zaključio je Josipović.

Mesić ne shvata da mu je prestala funkcija

 

Josipović je izjavio da sa bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesić ne vodi nikakav rat, već smatra da ima ljudi koji ne razumeju kada je prestala njihova funkcija.

 

Povlastice koje uživa Mesić regulisane su zakonom, ali Josipović smatra da u vreme teške krize nema potrebe i za kancelarijom bivšeg predsednika.

 

Stjepan Mesić

Povodom Mesićevih izjava o visokim troškovima božićno-novogodišnjeg prijema predsedničke Kancelarije, iz Josipovićevog kabineta je odgovoreno da nije bilo nikakvog banketa i da su ukupni troškovi iznosili 14.908 kuna (oko 2.000 evra).

 

U saopštenju se podseća da su ukupni troškovi Mesićevog kabineta u 2008. iznosili 52.909.498 kuna (oko 7,05 miliona evra), a u 2009. 47.731.333 kuna (6,36 miliona evra).

 

Ukupni troškovi Kancelarije Josipovića za 2010. godinu iznosili su 41.316.406 kuna (oko 5,5 miliona evra), a za 2011. 44.596.377 kuna (oko 5,95 miliona evra), ističe se u saopštenju.

 

Mediji u Hrvatskoj navode da je trebalo da troškovi predsedničke kancelarije budu tajna, ali da je Josipović objavljivanjem tih dokumenata hteo da dokaže kako se za vreme njegovog mandata manje troši.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2012. 08:13
Ponovicu svoj stav za koji verujem da je vecinski u Srpskom narodu...Hrvati u B I H mogu imati samo ona ista prava koja imaju i Srbi u Hrvatskoj...Znaci posto Srbi u CRO.nemaju nikakva prava,cak su izbaceni iz ustava kao konst.narod....i genocidom svedeni na 4 posto.....onda isto to mogu dobiti i hrvati u BIH..kojih i nema vise od 4 posto .Tako da ce se normalnim tokom dogadjaja BIH mirno podeliti na R.SRPSKU I .....ostatak.
Subota 04.02.2012. 03:22
Ko bre da se vraca kad vi velicate zlocin , i za zlocin proglasavate nacionalni praznik, Pa samo mazohista bi isao kod sadiste da zivi !!!! U BiH vam ne odgovara ako se RS odvoji ,jer bi vas ljiljani (vase cvijece ) oprasili 2 puta ste nas veslali u 20 veku ,sad bi 1 u 21 Niste dokazali Srbima da ste za "suzivot" Od 41 do 91 ,.... ej 50 godina ste cekali da ponovo ocistite "lijepu vasu" A sad ce vam verovati ....naprasno ! Dugo cete morati dokazivati da ste postigli civilizacijski domen , i da izgubite histericnost na svaku pomen Srbija-srpsko-Srbin itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online