Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 03.02.2012.
14:10
Ž. Marković - Vesti A

Novi pritisci na srpske poslanike

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH pokrenula je istragu protiv poslanice Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandre Pandurević zbog navodnog raspirivanja mržnje i netrpeljivosti.

ZLONAMERNE OPTUŽBE: Aleksandra Pandurević

Istraga je usledila nakon što se ovoj instituciji obratila izvesna Aiša Telalović, koja je Pandurevićevu optužila da je svojim izjavama sredinom prošlog meseca - kada je sprečeno postavljanje grba BiH u prostorije Kluba SDS-a u Parlamentu BiH - prekršila Zakon o zabrani svih oblika diskriminacije u BiH.

Telalovićeva je od ombudsmana BiH zatražila da sankcioniše ponašanje Pandurevićeve, koje je ocenila kao grubo uznemiravanje javnosti za koje ne postoji uporište u Ustavu BIH i važećim zakonima.


- Činjenica da poslanica u Parlamentu BiH daje ovakve skandalozne izjave kod mene stvara osećaj mučnine, pravne i svake druge nesigurnosti i straha - navela je Telalovićeva u svojoj tužbi.


Podsetimo, radnici u zgradi parlamenta pokušali su 18. januara na silu u prostorije Kluba SDS-a da postave grb BiH dok niko od članova tog kluba nije bio unutra. U reakciji na ovaj svojevrsni skandal, Pandurevićeva je navela da je reč o očiglednoj provokaciji i da je sve izvedeno smišljeno samo dan posle obustavljanja istrage u slučaju Dobrovoljačka.


Komentarišući istragu ombudsmana BiH, Aleksandra Pandurević za naš list kaže da su optužbe Aiše Telalović neutemeljene, netačne i zlonamerne i da je zahtev ombudsmana BiH da se o njima izjasni nastavak pritisaka na srpske poslanike i nju lično.


- Ovo je još jedan dokaz da je upad radnika u kancelariju Kluba poslanika SDS-a sa bušilicama, kako bi postavili grb BiH, i to dan nakon obustavljanja istrage u predmetu Dobrovoljačka, bio smišljena provokacija kako bi izazvali našu reakciju. Gospođa koja me optužuje za kršenje Zakona o grbu, Poslovnika PD i Zakona o zabrani diskriminacije očito nije pročitala nijedan od ovih zakona, ali skandaloznije od toga jeste da ombdusman od mene traži da se izjasnim po tim optužbama, iako za pokretanje bilo kakvog postupka nema utemeljenja u Zakonu o ombdusmanu. Ovaj zakon decidno kaže da je ombdusman nadležan za žalbe koje se odnose na kršenje prava od strane izvršne vlasti i njenih organa, a ja sam u zakonodavnoj vlasti i kao član Komisije za ljudska prava i njen predsedavajući imam nadležnosti i nad ombudsmanom BiH - kaže Pandurevićeva.

Zna se gde je grbu mesto


Aleksandra Pandurević kaže da Zakon o grbu BiH jasno određuje gde je grbu mesto.


- Ako sam ga prekršila, pozivam gospođu Telalović da me tuži, a obećavam da ću se odreći poslaničkog imuniteta. Osećajući tobože mučninu i strah od moje izjave, gospođa Telalović svim nama Srbima u zajedničkim institucijama želi da poruči ono što nam kažu i reis Mustafa Cerić i SDA - gubite se odavde, ali sa sobom nećete poneti zemlje ni na cipelama. Zgrada Parlamenta BiH je izgrađena na otetoj zemlji SPC, zajednička je institucija svih naroda i entiteta BiH, i niko nam neće uzeti onaj deo koji pripada RS i srpskom narodu - kaže Pandurevićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2012. 14:17
Тако је сестро! Брани српске интересе!
Petak 03.02.2012. 15:05
Pa bosnjaci nista nisu naucili , opet bi silom da prave zajednicu , a pozivali su se i vikali na sav glas kako je Milosevic i Srbi hteli da sacuvaju zajednicu YU .
Petak 03.02.2012. 14:45
Dobro je objasnila nameru ovih ljudih bez nacionalnog identiteta....jedino sto njima pravno pripada jest njihova vera preuzeta strane turaka tokom izlamizacije... ali dobro to je druga tema... Sama ova dobro objasnjena cinjenica ukazuje na to koliko su te ljude arogantni, i koliko im je stalo do celokupnog naroda...jedino sto njih zanima jeste da stavu nas Srbe iz RS i Hrvate u Federaciji pod njihovu vlast.. sa Hrvatima i to jesu uspeli malo vise... ali dok je Dodik tu imaju da izlome svaki Zub pred praga RS... posto sam uveren da im Dodik to nece dopustiti, posto je on veoma jak upoznat sa zakonodateljstvom te vestacke drzave...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online