Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.02.2012.
16:49
Beta A

U Srebrenici zakopavali žrtve sa ranijih bojišta?

Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da su u masovnim grobnicama otkrivenim posle pada Srebrenice u julu 1995. bili pokopani i muslimanski borci, ubijeni ranije na bojištu.

Bivši predsednik RS-a: Radovan Karadžić
 

Svedok optužbe Žan-Rene Ruez to je negirao, ostajući pri iskazu da je sve ekshumirane žrtve organizovano streljala Vojska Republike Srpske.

Ruez, koji je do 2001. godine bio glavni istražitelj o Srebrenici haškog tužilaštva, nekoliko puta je rekao da je VRS sprovela "proces istrebljenja" muslimanskih zarobljenika u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN u istočnoj Bosni.

Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant VRS optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Ruez je danas posvedočio da je do sada identifikovano oko 6.000 žrtava ekshumiranih iz više masovnih grobnica u okolini Zvornika, ali da ekshumacije još nisu završene.

Na Karadžićevo pitanje da li tvrdi da su svi identifikovani bili "žrtve egzekucije", svedok je odgovorio da je istraga utvrdila da su svi bili "pogubljeni" i na spisku od 8.000 imena nestalih iz Srebrenice. "Dokazaćemo da to nije tačno", prokomentarisao je optuženi.

Rekavši i da "osporava" da je iz Srebrenice nestalo 8.000 muškaraca, Karadžić je pitao koji je njegov izvor. Svedok je odgovorio da je izvor spisak nestalih iz Srebrenice koji je sačinio Međunarodni komitet Crvenog krsta, kao i da postoje izjave članova njihovih porodica da su nestali posle pada Srebrenice.

Karadžić je tvrdio da su "mnoge" od grobnica "delimično postojale i pre jula 1995" i da su u njih bili pokopavani pali muslimanski borci, u zakonitom postupku uklanjanja leševa sa bojišta, zvanom "asanacija".

Ruez je, međutim, to odbacio rečima da su u grobnicama otkrivene "žrtve egzekucije, a ne borbi".

Karadžić je opovrgavao i navod iz optužnice, koji je svedok potvrdio, da je VRS žrtve streljanja naknadno iskopala iz mnogih grobnica i premestila ih u takozvane sekundarne grobnice, u okviru operacije prikrivanja zločina.

"Verujem i znam da Srbi nisu toliko temeljiti da na ovoliko mesta raznesu tela iz primarnih grobnica. Tvrdim da su to bila tekuća sahranjivanja muslimanskih boraca iz enklave. Moja teza je da su Srbi sahranili Muslimane tamo gde su poginuli", kazao je Karadžić.

Ruez je odgovorio da je istraga naučnim metodama utvrdila povezanost tela iz primarnih i sekundarnih grobnica.

Bivši predsednik RS sutra će nastaviti da unakrsno ispituje svedoka Rueza.

Karadžić je optužen i za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, terorisanje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 17:03
Tesko ces se izboriti sa ovim pravnicima bez advokata , ipak si ti psihijatar Ali nek se bar sazna i istina,koliko su Srba civila ubili i kakva zverstva su radili po Srpskim selima u okolini Srebrnice, ti vojnici koji su se potom sklanjali u tu istu UN zasticenu Srebrenicu ,. Nek se sazna cela istina o zlocinima OBE STRANE. i koji je razlog napada na Srebrnicu.
Četvrtak 02.02.2012. 20:09
U Srebrenici zakopavali žrtve sa ranijih bojišta? Sve su radili da okrive Srbe.
Sreda 14.11.2012. 19:42
Dovoljno je da pita, gde su muslimanski borci koji su poginuli u borbama oko Srebrenice i ostalih mesta oko Srebrenice i šire. Nije valjda da niko nije u borbi poginuo. To nema nikakve logike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online