Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2012.
23:17
Beta A

Odbrana zatražila da suđenje Mladiću počne u oktobru

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je u četvrtak od pretresnog veća da suđenje Mladiću ne počne krajem marta, kako je najavljeno, nego u oktobru, da bi mogla da obavi sve pripreme za proces.

Odbrana ističe da bi početak suđenja pre oktobra bio nepravičan za generala Mladića
 

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.


Mladićev branilac Branko Lukić rekao je sudiji Alfonsu Oriju da bi za odbranu bilo "nemoguće" da se pripremi za suđenje "pre kraja oktobra", imajući u vidu obim predmeta i "stotine hiljada stranica" dokumenata.


"Početak suđenja pre oktobra bio bi nepravičan za odbranu i generala Mladića", naglasio je advokat Lukić.


Tužilac Dermot Grum je rekao da odluku o početku suđenja ostavlja sudijama. On je precizirao da će, kao i u procesu protiv Radovana Karadžića, tužilaštvo dokazni postupak protiv Mladića voditi po hronološkom redu i da će prvo izvoditi dokaze o zločinima u Sarajevu, a na kraju o genocidu u Srebrenici.


Sudija Ori, koji je u decembru nagovestio da će suđenje početi 27. marta, odgovorio je da će zahtev odbrane uzeti u obzir pretresno veće, koje, kako je rekao, razmatra i raspored rada koji neće biti svakodnevan.


Predsedavajući sudija najavio je da će uskoro biti objavljena odluka veća o rasporedu i ritmu procesa.


Optuženi Mladić slušao je raspravu posvećenu pravnim detaljima priprema za proces, a kada je dobio reč - posle 70 minuta - sudiji se obratio sa "druže Ori" i rekao da "očekuje fer suđenje", ali da mu se čini da se proces odvija po izreci "kadija te tuži-kadija ti sudi".


U nepovezanom govoru, zatim je rekao da je "od 1918. godine tehnika napredovala", da "na ekranu ispred sebe razume brojke, ali ne i jezik", da je "usporen iz zdravstvenih razloga" i da mu "treba vremena da shvati šta je prevodilac rekao".


"Ja sam teško bolestan i meni ne funkcioniše desna strana tela zbog šloga koji sam doživeo 18. avgusta 2008. Ne žalim se, niste mi vi krivi - da li je Božja volja ili vijetnamski sindrom, tada sam imao teško breme, kao i sada...To kažem zbog mog naroda i zemlje koja je u okovima još i pritiskaju je sa svih strana", kazao je Mladić.


On je ponovo protestovao zato što mu pri transportu u sud iz pritvora stavljaju lisice - "što nije u skladu sa Ženevkim konvencijama" - i zato što mu nije dozvoljeno da u sudnici nosi kapu, "a ventilatori duvaju". Ponovio je i da mu Tribunal ne dozvoljava da kompletira tim za odbranu "uglednim profesorom i oficirom iz Rusije zato što su Rusi".


"Zato sam prošli put u sudnicu došao s ruskom kapom", objasnio je Mladić.


Sudija Ori je potom prekinuo Mladića i uputio ga da sve primedbe na primeren način uputi preko svog branioca.


Kada je ponovo dobio reč, Mladić je želeo da govorio o njegovim ratnim beležnicama, koje su prilikom pretresa njegovog stana zaplenile vlasti Srbije i predale Tribunalu, ali mu sudija Ori to nije dozvolio, rekavši da za to "nije ni vreme, ni mesto" i da će za to optuženi imati dovoljno vremana tokom procesa.


Optuženi je zatim počeo da govori da se "1918. desio jedan srpski vitez Gavrilo i svojom krvlju u jednom kazamatu u Terezin-Polju...", a sudija ga je opet prekinuo. Mladić je, uprkos tome, nastavio da je "Gavrilo Princip dao svoj život za svoj narod, kao i ja, koji je u blokadi", posle čega mu je sudija Ori isključio mikrofon.


Mladić je nastavio da povišenim glasom govori svom braniocu Lukić, a sudija Ori je zasedanje okončano upozorenjem da će "ukoliko Mladić nastavlja da ga prekida, pa makar i na kraju statusne konferencije, idući put optuženog izbaciti iz sudnice".


General Mladić je danas u sudnici izgledao zdravije i svežije i sa nekoliko kilograma više nego u prethodnim pojavljivanjima i češće se služio desnom rukom koju je ranije retko pokretao. Tokom zasedanja, uzeo je pilulu iz plastične kesice koju mu je dala pripadnica obezbeđenja.


Na početku i na kraju zasedanja, Mladić nije ustao kada je sudija ulazio, što je deo protokola. Odeven u sivo odelo, sivo-plavu košulju i sivomaslinasto-belu kockastu kravatu, mirno je duže od sat vremena pratio zasedanje pre nego što mu je sudija Ori dao reč.


Sledeću raspravu o stanju u postupku protiv generala Mladića, sudija Ori je zakazao za 23. februar.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.01.2012. 21:46
Generale ne zovi sudiju "druze Ori", jer on tebi nije ni do koljena!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online