Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 13.01.2012.
13:02
B. Simonović - Vesti A

Oslobodilac ne može pod Orlov krš

Na zahtevu Srpskog nacionalnog veća da se u Crnoj Gori obnove spomen-obeležja posvećena kralju Aleksandru Karađorđeviću i da mu se, pored ostalog, ponovo podigne monumentalni spomenik na Cetinju, nije se još ni mastilo osušilo a iz crnogorskih vladajućih krugova su stigle žestoke reakcije i poruka da od toga nema ništa jer "kralj oslobodilac ničim dobrim nije zadužio ni Crnu Goru ni njenu prestonicu".

Meštrovićev spoemnik kralju Aleksandru na Cetinju

Na tvrdnje predsednika Veća Momčila Vuksanovića da bi to bilo vraćanje istorijskog duga prema znamenitoj istorijskoj ličnosti kralja Aleksandra, te da bi to doprinelo i poboljšanju odnosa dve države, iz crnogorske vlasti je sve protumačeno kao politička provokacija.


Tako je Miodrag Vuković iz DPS-a odmah ocenio da je to ideja nezrelih političkih struktura zarobljenih prošlošću i izneo tvrdnju da "na Cetinju nema dvorca dinastije Karađorđevića, za razliku, recimo, od Slovenije gde i danas postoji njihov dvorac na brdu kod Kranja".


Mirko Stanić iz Socijaldemokratske partije bio je još konkretniji:
- Aleksandar Karađorđević je bio inspirator nasilne aneksije koja je rezultirala nazadovanjem Crne Gore u svakom pogledu.


I za gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića inicijativa je apsolutno neprihvatljiva:


- Pre svega iz razloga što je ta dinastija došla na vlast u Crnoj Gori učestvujući u slomu dinastije Petrović, čime je naša zemlja izgubila državnost i slobodu - kazao je Bogdanović.

Vadndalsko rušenje na početku II svetskog rata
 


A kralj Aleksandar Karađorđević, unuk kralja Nikole Petrovića, sin njegove najstarije ćerke Zorke, rođen je, da podsetimo, ne na Cetinju nego u obližnjoj Rijeci Crnojevića, u dvorcu Ljeskovac koji je kralj Nikola dao zetu Petru Karađorđeviću i ćerki Zorki.

Tokom noći, Zorka je sa sinom krišom dovezena iz Rijeke Crnojevića na Cetinje, a sutradan je u crnogorskoj prestonici objavljeno rođenje srpskog kraljevića.
Poznato je i neporecivo da su Karađorđevići imali dvorac na Cetinju naspram dvorca kralja Nikole, da on postoji i danas (danas je Etnološki muzej) i da je kralj Aleksandar u detinjstvu mnogo vremena provodio kod dede i babe pod Orlovim kršem.


Po projektu znamenitog Ivana Meštrovića, inače velikog prijatelja kralja Aleksandra, na Cetinju je 1939. godine otkriven spomenik oslobodiocu, a srušili su ga crnogorski separatisti 1941. godine.

Skulptura nestala bez traga

 

Poznati istoričar, Cetinjanin Dušan Martinović je u knjizi "Cetinje tuga feniksa", ostavio i iscrpan zapis o spomeniku kralju Aleksandru. Monumentalna bronzana skulptura kralja na konju, međutim, nikada nije pronađena niti je do danas otkriveno šta je bilo sa njom pa i sada ima onih koji veruju da ona i postoji negde skrivena i da nije uništena.

 

Plagijat

 

Priča o spomeniku kralju Aleksandru na Cetinju je vaskrsla pre nekoliko godina kada je otkriven spomenik njegovom dedi, kralju Nikoli Petroviću, pred Skupštinom u Podgorici jer su oni koji su zapamtili spomenik na Cetinju ili ga videli na fotografijama odmah zapazili neodoljivu sličnost, naročito u figuri konja - da je kralj Nikola, u stvari, "dojahao" na konju svog unuka Aleksandra.

Petak 13.01.2012. 13:08
ustasko cetinje,na celu sa milom-siptarom
Petak 13.01.2012. 13:13
CRVENI KRVATI...FUJ...
Petak 13.01.2012. 13:47
trebala bi Srbija montenegrinima zviznuti sankcije... pa da vidimo više tu njihovu "vekovnu samostalnost" ... bre, svaka šuša može da nas zapišava...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online