Petak 13.01.2012.
13:02
B. Simonović - Vesti

Oslobodilac ne može pod Orlov krš

Meštrovićev spoemnik kralju Aleksandru na Cetinju

Na tvrdnje predsednika Veća Momčila Vuksanovića da bi to bilo vraćanje istorijskog duga prema znamenitoj istorijskoj ličnosti kralja Aleksandra, te da bi to doprinelo i poboljšanju odnosa dve države, iz crnogorske vlasti je sve protumačeno kao politička provokacija.


Tako je Miodrag Vuković iz DPS-a odmah ocenio da je to ideja nezrelih političkih struktura zarobljenih prošlošću i izneo tvrdnju da "na Cetinju nema dvorca dinastije Karađorđevića, za razliku, recimo, od Slovenije gde i danas postoji njihov dvorac na brdu kod Kranja".


Mirko Stanić iz Socijaldemokratske partije bio je još konkretniji:
- Aleksandar Karađorđević je bio inspirator nasilne aneksije koja je rezultirala nazadovanjem Crne Gore u svakom pogledu.


I za gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića inicijativa je apsolutno neprihvatljiva:


- Pre svega iz razloga što je ta dinastija došla na vlast u Crnoj Gori učestvujući u slomu dinastije Petrović, čime je naša zemlja izgubila državnost i slobodu - kazao je Bogdanović.

Vadndalsko rušenje na početku II svetskog rata
 


A kralj Aleksandar Karađorđević, unuk kralja Nikole Petrovića, sin njegove najstarije ćerke Zorke, rođen je, da podsetimo, ne na Cetinju nego u obližnjoj Rijeci Crnojevića, u dvorcu Ljeskovac koji je kralj Nikola dao zetu Petru Karađorđeviću i ćerki Zorki.

Tokom noći, Zorka je sa sinom krišom dovezena iz Rijeke Crnojevića na Cetinje, a sutradan je u crnogorskoj prestonici objavljeno rođenje srpskog kraljevića.
Poznato je i neporecivo da su Karađorđevići imali dvorac na Cetinju naspram dvorca kralja Nikole, da on postoji i danas (danas je Etnološki muzej) i da je kralj Aleksandar u detinjstvu mnogo vremena provodio kod dede i babe pod Orlovim kršem.


Po projektu znamenitog Ivana Meštrovića, inače velikog prijatelja kralja Aleksandra, na Cetinju je 1939. godine otkriven spomenik oslobodiocu, a srušili su ga crnogorski separatisti 1941. godine.

Skulptura nestala bez traga

 

Poznati istoričar, Cetinjanin Dušan Martinović je u knjizi "Cetinje tuga feniksa", ostavio i iscrpan zapis o spomeniku kralju Aleksandru. Monumentalna bronzana skulptura kralja na konju, međutim, nikada nije pronađena niti je do danas otkriveno šta je bilo sa njom pa i sada ima onih koji veruju da ona i postoji negde skrivena i da nije uništena.

 

Plagijat

 

Priča o spomeniku kralju Aleksandru na Cetinju je vaskrsla pre nekoliko godina kada je otkriven spomenik njegovom dedi, kralju Nikoli Petroviću, pred Skupštinom u Podgorici jer su oni koji su zapamtili spomenik na Cetinju ili ga videli na fotografijama odmah zapazili neodoljivu sličnost, naročito u figuri konja - da je kralj Nikola, u stvari, "dojahao" na konju svog unuka Aleksandra.

2024 © - Vesti online