Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 11.01.2012.
21:51
Kurir A

Federalna TV BiH: Srbi čine genocide od balkanskih ratova

Federalna televizija BiH je na dan obeležavanja 20 godina postojanja Republike Srpske emitovala specijalnu emisiju "60 minuta" u kojoj se RS naziva "moralnom nakazom", a Srbi genocidnim narodom koji se genocidom šire na susedne teritorije poslednjih 200 godina.

Velika Srbija oduvek pravljena genocidom, poručila Federalna TV

"Moralna nakaza" nastala "eksplicitnim divljaštvom", "genocidna tvorevina", uvrede na račun predsednika RS Milorada Dodika i Srbije Borisa Tadića, samo su neke od poruka poslatih od zvaničnika i medijskih kuća iz Federacije BiH povodom obeležavanja Dana, krsne slave i 20 godina postojanja Republike Srpske.

Autor emisije "60 minuta - specijal" na FTV-u nazvane "Krnja velika Srbija", krenuo je od Načertanija iz 1844. godine, Stevana Moljevića i Svetosavskog sabora, te Memoranduma SANU-a iz 1986. godine, u tvrdnjama o genocidnosti srpskog naroda. Navedeno je da je Srpska vojska još u "balkanskim ratovima počinila genocid".

U "60 minuta" Srpska je nazvana "moralnom nakazom", a autor emisije Sinan Šarić poručivao je kako se "RS prvo gradila eksplicitnim divljaštvom, a kasnije istom takvom politikom".

"RS je u ratu služila kao bastion za provođenje 200 godina stare politike, odnosno stvaranje velike srpske države", poručivali su sa Javnog servisa Federacije BiH.

Za predsednika Srbije Borisa Tadića, koji se izvinio žrtvama Srebrenice, kazali su da je njegovo izvinjenje "licemerno, jer se poklanja, bez da kaže ko je pripremao i ko je izvodio genocid".

Nije pošteđen ni Zoran Đinđić, za kojeg su rekli da je "provodio srpski mit", a kao "rezultat toga potpisao sporazum o specijalnim vezama sa RS".

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je medijima da je "kreiranje RS praćeno neizmernom patnjom Bošnjaka i Hrvata, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici", a da "9. januar nije datum za ponos nikome", prenosi "Glas Srpske".


Istoričar iz Beograda Čedomir Antić kaže da bi na emisiju Javnog servisa FBiH morao da reaguje visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. "Možemo reći i to da se etničko čišćenje hrišćana na ovim prostorima sprovodi poslednjih 600 godina, od Osmanlijskog carstva, kao i to da ne bi bilo poslednjeg rata samo da je SDA poštovala Ustav SR BiH i da je ostala pri prihvatanju Kutiljerovog plana", rekao je on.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je neshvatljivo sa koliko mržnje su zvaničnici i mediji u FBiH dočekali Dan RS. Poslanik u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je da je zastrašujuće da i 16 godina posle rata "u nečijim glavama rat i dalje traje".

Istoričar iz Banjaluke Zoran Pejašinović kaže da se radi o najprizemnijoj propagandi, koja nije od juče. "Ako je u istoriji bilo genocida i etničkog čišćenja, onda je on bio uperen protiv srpskog naroda", istakao je Pejašinović.

Predsednik Udruženja novinara RS Dragan Jerinić rekao je da izveštavanje federalnih medija o Danu i krsnoj slavi RS ne predstavlja ništa novo, jer oni misle da na taj način mogu da promene odnose u BiH. "FTV i 'Dnevni avaz' koriste svoj standardni jezik i prevario se svako ko je mislio da će izveštavati drugačije", rekao je Jerinić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2012. 21:56
Није важно шта прича, већ ко, довољно је рећи-балије!
Sreda 11.01.2012. 21:56
aha.. biće da je tako.. zato svi vi imate države u granicama koje NIKAD nisu bile vaše... a Srba NIKAD manje... ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA!!! trenutno JEDINA SRBSKA DRŽAVA!!!
Sreda 11.01.2012. 21:56
Није ни чудо шта се све о нама прича кад у САНУ имамо само успаване алкохоличаре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online