Sreda 11.01.2012.
21:51
Kurir

Federalna TV BiH: Srbi čine genocide od balkanskih ratova

Velika Srbija oduvek pravljena genocidom, poručila Federalna TV

"Moralna nakaza" nastala "eksplicitnim divljaštvom", "genocidna tvorevina", uvrede na račun predsednika RS Milorada Dodika i Srbije Borisa Tadića, samo su neke od poruka poslatih od zvaničnika i medijskih kuća iz Federacije BiH povodom obeležavanja Dana, krsne slave i 20 godina postojanja Republike Srpske.

Autor emisije "60 minuta - specijal" na FTV-u nazvane "Krnja velika Srbija", krenuo je od Načertanija iz 1844. godine, Stevana Moljevića i Svetosavskog sabora, te Memoranduma SANU-a iz 1986. godine, u tvrdnjama o genocidnosti srpskog naroda. Navedeno je da je Srpska vojska još u "balkanskim ratovima počinila genocid".

U "60 minuta" Srpska je nazvana "moralnom nakazom", a autor emisije Sinan Šarić poručivao je kako se "RS prvo gradila eksplicitnim divljaštvom, a kasnije istom takvom politikom".

"RS je u ratu služila kao bastion za provođenje 200 godina stare politike, odnosno stvaranje velike srpske države", poručivali su sa Javnog servisa Federacije BiH.

Za predsednika Srbije Borisa Tadića, koji se izvinio žrtvama Srebrenice, kazali su da je njegovo izvinjenje "licemerno, jer se poklanja, bez da kaže ko je pripremao i ko je izvodio genocid".

Nije pošteđen ni Zoran Đinđić, za kojeg su rekli da je "provodio srpski mit", a kao "rezultat toga potpisao sporazum o specijalnim vezama sa RS".

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je medijima da je "kreiranje RS praćeno neizmernom patnjom Bošnjaka i Hrvata, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici", a da "9. januar nije datum za ponos nikome", prenosi "Glas Srpske".


Istoričar iz Beograda Čedomir Antić kaže da bi na emisiju Javnog servisa FBiH morao da reaguje visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. "Možemo reći i to da se etničko čišćenje hrišćana na ovim prostorima sprovodi poslednjih 600 godina, od Osmanlijskog carstva, kao i to da ne bi bilo poslednjeg rata samo da je SDA poštovala Ustav SR BiH i da je ostala pri prihvatanju Kutiljerovog plana", rekao je on.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je neshvatljivo sa koliko mržnje su zvaničnici i mediji u FBiH dočekali Dan RS. Poslanik u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je da je zastrašujuće da i 16 godina posle rata "u nečijim glavama rat i dalje traje".

Istoričar iz Banjaluke Zoran Pejašinović kaže da se radi o najprizemnijoj propagandi, koja nije od juče. "Ako je u istoriji bilo genocida i etničkog čišćenja, onda je on bio uperen protiv srpskog naroda", istakao je Pejašinović.

Predsednik Udruženja novinara RS Dragan Jerinić rekao je da izveštavanje federalnih medija o Danu i krsnoj slavi RS ne predstavlja ništa novo, jer oni misle da na taj način mogu da promene odnose u BiH. "FTV i 'Dnevni avaz' koriste svoj standardni jezik i prevario se svako ko je mislio da će izveštavati drugačije", rekao je Jerinić.

2024 © - Vesti online