Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.01.2012.
12:19
Ž. Marković - Vesti A

"Beograd da procesuira zločine nad Srbima u BiH"

"Tužilaštvo za ratne zločine Srbije moraće da se pozabavi predmetom 'Dobrovoljačka', ukoliko ne postoji spremnost u pravosudnom sistemu BiH da procesuiraju taj, ali i zločine u Tuzlanskoj koloni, Kupresu, Sijekovcu kao i za druge zločine nad Srbima", kaže direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović i dodaje da nema zvaničnu informaciju da je istraga obustavljena.

Situacija u BiH se dodatno komplikuje: Janko Velimirović

Velimirović kaže da će, ukoliko se to dogodilo, rad na procesuiranju ratnih zločina u celoj BiH biti dodatno zakomplikovan.

Bezuspešni pokušaji iz Beograda

 

U Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 vojnika JNA, a ranjeno ih je 73. Proteklih godina nekoliko puta se činilo da će odgovorni za ova zlodela biti izvedeni pred lice pravde, ali i pored činjenice da su Ganić i Divjak hapšeni po svetskim aerodromima na osnovu poternica iz Srbije, oni se nikad nisu našli na optuženičkoj klupi i nakon meseci pravne borbe iz Sarajeva vratili su se u BiH i nisu izručeni Beogradu.

"Nezavisne novine" juče su pisale da je istraga o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu završena, ali optužnica neće biti podignuta.

Prema tvrdnjama dobro obaveštenih izvora iz pravosudnih krugova, istraga će biti nastavljena protiv nekih nižepozicioniranih osoba u celoj pričim, poput Zaima Backovića zvanog Zagi, koji je takođe odigrao jednu od ključnih uloga u ovom zločinu, ali mu je odgovornost sigurno manja nego pomenute trojke.


"Neverovatno je da bi Zagi mogao da bude optužen jer je izdao naređenje za napad na kolonu vojnika JNA, a da optužnicu izbegnu Kljuić i Ganić koji su u to vreme sedeli sa njim u istoj kancelariji", rekao je dobro obavešteni izvor iz pravosuđa.

Amnestiraće i Dudakovića

 

Nedeljko Mitrović

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da je obustava istrage skandalozna.

 

- Lobiranje i pritisci na Sud i Tužilaštvo BiH, koje svih ovih godina dolazi od strane bošnjačkih političara, očigledno su u slučaju Dobrovoljačke dali rezultate, ali i kad je u pitanju podizanje optužnice protiv Atifa Dudakovića - kaže Mitrović.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2012. 12:52
Скептичан сам у погледу правде за Србе, али би зато поздравио формирање специхалне јединице која би се бавила свим српским непријатељима и злочинцима свуда у свету.
Petak 06.01.2012. 12:43
Samo neka Sarajevo tako nastavi..svakim danom su sve dalji od republike Srpske....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online