Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.01.2012.
19:39
Beta, Srna A

Ganić i Divjak treba da odgovaraju za zločin

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman izjavio je danas da bi pravosuđe BiH "doživelo sunovrat" ako bi Tužilaštvo BiH obustavilo postupak protiv Ejupa Ganića i Jovana Divjaka za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine u Sarajevu.

Tužilaštvo ne sme da potpadne pod politički uticaj i pritisak: Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman
 

"Tužilaštvo ne sme da potpadne pod politički uticaj i pritisak. Istraga ne sme da bude obustavljena zbog toga što je određena politička ličnost učestvovala u takvim radnjama", kazao je Selman novinarima u Banjaluci. On je ocenio da su tvrdnje o prekidu istrage najverovatnije spekulacija medija, ali, ako se pokažu kao tačne, to značilo "sunovart pravosuđa".

Jovan Divjak

Mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore iz pravosudnih institucija BiH, objavili da bi Tužilaštvo BiH moglo obustaviti istragu protiv Ganića i Divjaka za ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Selman je rekao da predstavnici RS ne žele ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, već da se pravosudne institucije u BiH formiraju u skladu s Ustavom BiH i zakonima.

"RS i dalje smatra da nema ustavnog osnova za formiranje Suda i Tužilaštva BiH, i, dok je god tako, bićemo protiv tih institucija. Kada se u razgovoru o strukturnom

Ejup Ganić

dijalogu utvrdi nadležnost pojedinih pravosudnih institucija koje treba da se formiraju na nivou BiH i kada dva entiteta, u skladu s Dejtonskim sporazumom, potpišu sporazumi o formiranju takvih institucija, one će tada potpuno zaživeti i imati puni legitimitet RS", naglasio je ministar.

On je još ocenio da bi ove godine neke od predmeta ratnih zločina sa Suda i Tužilaštva BiH trebalo prebaciti u entitetske okružne sudove i tužilaštva. Zato će u RS dodatno biti angažovane sudije i tužioci, koje bi radili samo u krivičnim većima, odnosno samo na istrazi ratnih zločina.

"Za Republiku Srpsku je veoma bitno da se ovi predmeti procesuiraju"

Ukoliko Tužilaštvo BiH obustavi istragu u predmetu "Dobrovoljačka" to može samo dodatno zakomplikovati situaciju u procesuiranju ratnih zločina u BiH, upozorio je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

"Za Republiku Srpsku je veoma bitno da se ovi predmeti procesuiraju jer su se desili na početku rata i u mnogome su odredili karakter rata u BiH", istakao je Velimirović.

Velimirović je rekao da je u BiH zastoj u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima kulminirao tako da je Republika Srpska morala da inicira strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH.

"Ono što je krajem 2011. godine pokrenuto po tom pitanju je simbolično i Srpska je i dalje nezadovoljna procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, uprkos obećanju Tužilaštva BiH da će najkrupniji predmeti biti procesuirani", istakao je Velimirović.

On je rekao da će kao član nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije BiH o procesuiranju ratnih zločina tražiti odgovornost za sve što nije učinjeno zbog probijanja rokova i neispunjenih obećanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 20:33
to je dokaz da zatvor samo postoji za nas Srbe, samo smo mi klali i ubijali a ostali nisu, samo nas optuzjuju, samo su im Srbi u ustima majmuni jedni balijski sve ih treba proterati iz bosne. Samo sire propagandu protiv nas Srba. Al neka polako doce pravda i za nase zrtve.
Četvrtak 05.01.2012. 04:07
Pored Dobrovoljacke ulice u Sarajevu, treba suditi ubicama u Tuzli, a desilo se na Brcanskoj malti, na samom izlazu iz grada gde su sacekali kolonu JNA i popalili je kao u filmovima americkih rezisera. BILA JE TO NAJVECA grobnica vojske JNA- 1992 god. Pogledajte vide zapis- BRCANSKA KOLONA 1992-GOD. ZLOCIN JE URADILA PATRIOTSKA LIGA TUZLE!
Petak 06.01.2012. 13:22
. . . krajnje je vreme, da se bar degenerisanom Srbinu , Jovanu Divjaku, borcu za tursku BOSNU, a ne za pravdu i jednakost u Bosni i Hercegovini najzad priredi sudski proces. Jedno mu je sigurno : DUBOKI PREZIR SRBA i mnogih drugih koje je svojim ratnim dejstvovanjem ugrozavao! Ž. Dacić
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online