Sreda 04.01.2012.
19:39
Beta, Srna

Ganić i Divjak treba da odgovaraju za zločin

Tužilaštvo ne sme da potpadne pod politički uticaj i pritisak: Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman
 

"Tužilaštvo ne sme da potpadne pod politički uticaj i pritisak. Istraga ne sme da bude obustavljena zbog toga što je određena politička ličnost učestvovala u takvim radnjama", kazao je Selman novinarima u Banjaluci. On je ocenio da su tvrdnje o prekidu istrage najverovatnije spekulacija medija, ali, ako se pokažu kao tačne, to značilo "sunovart pravosuđa".

Jovan Divjak

Mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore iz pravosudnih institucija BiH, objavili da bi Tužilaštvo BiH moglo obustaviti istragu protiv Ganića i Divjaka za ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Selman je rekao da predstavnici RS ne žele ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, već da se pravosudne institucije u BiH formiraju u skladu s Ustavom BiH i zakonima.

"RS i dalje smatra da nema ustavnog osnova za formiranje Suda i Tužilaštva BiH, i, dok je god tako, bićemo protiv tih institucija. Kada se u razgovoru o strukturnom

Ejup Ganić

dijalogu utvrdi nadležnost pojedinih pravosudnih institucija koje treba da se formiraju na nivou BiH i kada dva entiteta, u skladu s Dejtonskim sporazumom, potpišu sporazumi o formiranju takvih institucija, one će tada potpuno zaživeti i imati puni legitimitet RS", naglasio je ministar.

On je još ocenio da bi ove godine neke od predmeta ratnih zločina sa Suda i Tužilaštva BiH trebalo prebaciti u entitetske okružne sudove i tužilaštva. Zato će u RS dodatno biti angažovane sudije i tužioci, koje bi radili samo u krivičnim većima, odnosno samo na istrazi ratnih zločina.

"Za Republiku Srpsku je veoma bitno da se ovi predmeti procesuiraju"

Ukoliko Tužilaštvo BiH obustavi istragu u predmetu "Dobrovoljačka" to može samo dodatno zakomplikovati situaciju u procesuiranju ratnih zločina u BiH, upozorio je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

"Za Republiku Srpsku je veoma bitno da se ovi predmeti procesuiraju jer su se desili na početku rata i u mnogome su odredili karakter rata u BiH", istakao je Velimirović.

Velimirović je rekao da je u BiH zastoj u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima kulminirao tako da je Republika Srpska morala da inicira strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH.

"Ono što je krajem 2011. godine pokrenuto po tom pitanju je simbolično i Srpska je i dalje nezadovoljna procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, uprkos obećanju Tužilaštva BiH da će najkrupniji predmeti biti procesuirani", istakao je Velimirović.

On je rekao da će kao član nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije BiH o procesuiranju ratnih zločina tražiti odgovornost za sve što nije učinjeno zbog probijanja rokova i neispunjenih obećanja.

2024 © - Vesti online