Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.01.2012.
09:30
Vesti A

Vehabije kupile celo srpsko selo

Da se vehabije šire po Bosni i Hercegovini potvrđuje i tekst "Vehabije iz Beča kupile celo kalesijsko selo Gornja Dubnica", sarajevskog nedeljnika "Slobodna Bosna", čiji je autor Suzana Mijatović. Ona je navela da su vehabije kupile srpske kuće i imanja i u njemu osnovali "novu šerijatsku zajednicu".

VODI GLAVNU REČ: Muhamed Porča

Novac za kupovinu kuća i imanja donošen im je iz Beča u koferima.

Pare su obezbedili vođa vehabijske zajednice u Beču Muhamed Porča, koji od 1993. godine radi kao predavač u bečkom ogranku Visokog saudijskog komiteta, i njegov saradnik Nedžad Balkan, poznatiji kao Abu Muhamed. Oni su, ujedno, ključni ljudi vehabijske zajednice u Austriji.


Prema navodima "Slobodne Bosne" u vehabijsku zajednicu u Gornjoj Dubnici, u Federaciji BiH, treba da se nasele radikalne vehabije poreklom iz Sandžaka, Makedonije i Kosova. A njihov zadatak je da život u selu urede prema "pravom šerijatu".


Ulogu vođe ove zajednice trebalo bi da preuzme radikalni verski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imanović.

Kao mogući naslednici Imamovića u Gornjoj Maoči pominje se šejh Bilal Bosnić iz Bužima kod Cazina. On je formirao tri jake vehabijske zajednice - u Bihaću, okolini Bužima i Cazina. Bosnić se pročuo pozivima na rat protiv nevernika i pesmom u kojoj su stihovi: "Neka islam vlada svuda, neka kjafir (nevernik) nema kuda, osim da se pokori".

Bosnića će u Bihaćkoj krajini zameniti Emir Kovačević iz Goražda.

Po receptu iz Gornje Maoče

 

U tekstu "Slobodne Bosne" je navedeno da je prava vehabijska zajednica osnovana u selu Bočinja kod Maglaja, da je to bio prvi pokušaj da se "uvede šerijatska država". Ali, taj projekat je pod pritiskom međunarodne zajednice propao, pa su se vehabije preselile u Gornju Maoču. Kada se pokazalo da je eksperiment u Gornjoj Maoči dao dobre rezultate, vehabijska braća iz Austrije krenula su u okupaciju Gornje Dubnice.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 09:50
Ovo moze biti veoma opasno ako se ne sasece u startu..
Sreda 04.01.2012. 10:42
pa i nisu te VEHABIJE napravili neki posao.....u nekoj bosanskoj nedodjiji napravili serijatsku mahalu.....trebali su u BECU zakupiti jedan dio grada,,,,tamo su im finansijeri a i mogucnosti novih uclanjenja mnogo vece.
Sreda 04.01.2012. 11:42
Све се зна, а опет никаква реакција да се зло сасече у корену?! Србија треба да се угледа на Израел и оформи попут јевреја службу која ће се бавити ликвидацијом српских непријатеља свуда у свету.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online