Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 20.12.2011.
00:12
Vestionline A

Islamska zajednica BiH fetvom na Dodika

Fetva-emin Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Enes Ljevaković izdao je fetvu predsedniku Republike Srpske zbog njegove izjave da je BiH na "korak od izgradnje šerijatske države". Ljevaković je pozvao sve muslimanske države da Dodika proglase personom non grata. Dodik ocenio je da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

Dodik uvredio muslimane govoreći o šerijatu

Pošto je fetva-emin Ljevaković izdao fetvu Dodik je ocenio da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

On je rekao da kao političar mora da reaguje na političke stavove koje daje i Islamska zajednica koja bitno određuje politički život u BiH.

"To što oni mene stavljaju na listu odstrela pozivajući radikalni deo muslimanske populacije, motivisano je činjenicom da ne prolazi priča o genocidu u Srebrenici i 'srebrenizaciji' Srba", rekao je Dodik.

On je podsetio da se u februaru organizuju izbori za novog poglavara Islamske zajednice u BiH, i da je u Sarajevu politički najproduktivnije izazvati sukob sa predsednikom RS.

Rijaset Islamske zajednice saopštio je da će predložiti ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proglase ga personom non grata.

Rijaset je naveo da Dodik "u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice". Islamsku zajednicu BiH je uvredila Dodikova izjava da ova verska organizacija od BiH nastoji da napravi "šerijatsku državu", odnosno, kako kaže emin-fetva Ljevaković pogrdna upotreba termina "šerijat".

"Šerijat je moralni zakon muslimana i neodvojivi deo islama, pa je stavljanje ovog termina u neprimeren kontekst kao inkriminirajućeg elementa napad na islam i uvreda za muslimane", kaže se u saopštenju fetva-emina.  

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 00:20
Enes Ljevaković izdao je fetvu predsedniku Republike Srpske zbog njegove izjave da je BiH na "korak od izgradnje šerijatske države" Pola Arapskog sveta je u *serijatu,a oni se uvredili A FETVA je inace demokratski izraz jedino kod *bosnjaka*
Utorak 20.12.2011. 00:59
Za njih je jako teško dostići harmoničan duhovni život, posebno u okruženju Srba Pravoslavaca, jer ih podsjećaju na ono čega su se odrekli njihovi preci zarad interesa neke vrste. Vjerujem i tu nalazim razlog njihove tako velike zločestosti. Nekad su bili Srbi Pravoslavne vjere, zatim, Srbi muslimanske vjeroispovijesti a onomad su postali nova i najmlađa nacija Bosanci muslimani. Najteže im pada, ono što sam dokučio o Turaka po svijetu; oni ih gledaju kao građane drugog reda i izdajnike roda svoga, nemaju vjere u njih. Naravno velika većina sjajno kohabitira sa nama i uživamo u zajedničkoj Zemlji i suživotu. Međutim ovim ekstremnima o kojima je gore riječ...za njih lijeka nema, plašim se.
Utorak 20.12.2011. 10:30
Додик, Српски Путин.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online