Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 16.12.2011.
16:16
Beta A

Tadić: Crkve ne treba da utiču na odnose Srbije i Makedonije

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u petak u Skoplju da problemi između srpske i makedonske pravoslavne crkve ne treba da budu prepreka u odnosima dve zemlje i njihovih naroda.

Za Srbiju je od velikog interesa da se reši problem sa Makedonijom u odnosima među crkvama
 

"Što se tiče problema između dve crkve, to ne treba da utiče na odnose između dve zemlje i dva naroda. Od velikog interesa za Srbiju je da se taj problem reši", rekao je Tadić na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.


Tadić je takođe rekao da njegov dolazak u Makedonije nema nikakve veze sa povratkom raščinjenog sveštenika makedonske pravoslavne crkve Jovana Vraniškovskog iz Grčke u tu zemlju, gde je uhapšen.


Prema Tadićevim rečima, sudovi su, kao i crkve, nezavisni u svom radu i država ne može da se meša u njihove odluke. Predsednici obe zemlje su ukazali da je perspektiva i Makedonije i Srbije da budu u Evropskoj uniji (EU), i obeshrabrivanja ne sme da bude uprkos preprekama na tom putu.


"Suština evrointegracija su unutrašnje reforme", rekao je Tadić. "Budućnost Srbije, Makedonije i čitavog regiona je u EU".


Đorđe Ivanov je ocenio da evrointegracije objedinju sve zemlje u regionu, a prema njegovim rečima, Makedoniju ne obeshrabruje to što ima dodatnih uslova, i što ona već tri godine ima pozitivbne izveštaje Evropske komisije a da nije dobila datum početka pregovora o članstvu u EU.


"Kao država mi imamo za cilj da stvorimo Evropu unutar države. Sa ovim što imamo mnogo će nam lakše ići pregovori sa Evropom i lakše ćemo moći da kažemo Uniji da smo spremni za članstvo", rekao je Ivanov.


Predsednici Srbije i Makedonije su razgovarali o ekonomskoj, energetskoj i infrastrukturnoj saradnji, što će biti glavna tema popodnevnog makedonsko-srpskog biznis foruma.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 16:22
pa to bi bilo prvo cudo da si spomenuo i odbranio oca Jovana,i ne samo njega,nego i onog nesrecnika sto su cokalije prebile na smrt u ohridu,a ubice pustene da se brane sa slobode.zivot jednog Srbina ne vredi ni pisljiva boba,zahvaljujuci flekavom...najvecem izdajniku,srbomrzitelju,razaracu srpske privrede njegovog duha i tradicije.nikada nismo imalo takvog izdajnika na celu,od kad postojimo ko narod.ali necemo se predati flekavi,tvrd smo mi orah,neces nas pobediti
Petak 16.12.2011. 17:07
Covjek nije bolestan, ali je jako umoran...naporno radi...
Nedelja 18.12.2011. 08:26
Ovaj takozvani presednik Srbije smatra da je Srpska crkva neka mesna zajednica u nekoj planini i srozava je gore od onog Srbomrzca tita. SVE MANASTIRE i CRKVE OD 7-og veka pa do danas porusili su balisti a Boris ce intervenisati na onom svetu. Po njemu Evropska unija nema alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online