Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 13.12.2011.
13:20
Ž. Marković - Vesti A

Srpski borci protiv Anđeline

Režiserski prvenac slavne holivudske glumice Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda" proizveo je nove podele u Bosni i Hercegovini iako još uvek nije počelo njegovo zvanično prikazivanje. I dok predstavnici bošnjačkih žrtava na sva usta hvale film, srpski logoraši traže da se on uopšte ne prikazuje u RS.

Anđelina Džoli sa Radetom Šerbedžijom i akterima filma
 

Jasno prikazana agresija


Predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović rekla je da se nada da će Džolijeva nastaviti da snima ovakve filmove. Korak dalje otišli su neki drugi predstavnici nevladinog sektora pa je tako Senadin Lavić, predsednik bošnjačke kulturne zajednice Preporod rekao da je Anđelina sasvim jasno prikazala agresiju Srbije na BiH.

Film koji se bavi ratnim događajima u Bosni, pretpremijerno je prikazan u Njujorku pre nekoliko dana, a još nije poznato kada će njegova distribucija da krene po bioskopima u BiH. Međutim, neki su imali privilegiju da ovo ostvarenje vide ranije, što je i izazvalo celu buru.

U četvrtak uveče u Sarajevu organizovana je specijalna zatvorena projekcija za predstavnike 11 bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata koji su, posle tog događaja, odreda pohvalili film ocenivši da na autentičan način prikazuje ono što se dešavalo u BiH za vreme rata.

Podsećanja radi, prošle godine je na Džolijevu u Sarajevu osuto drvlje i kamenje od tih istih bošnjačkih udruženja koja su je optužili da svojim filmom vređa i omalovažava žrtve, falsifikuje istoriju i menja činjenice. Ta hajka na glumicu rezultirala je zabranom vlasti FBiH da se film snima na teritoriji Sarajeva, pa je ekipa morala da radi u Budimpešti. Nakon projekcije u četvrtak, predstavnici udruženja su, međutim, promenili ploču.
 

- Bilo je kontroverzi oko ovog filma, moram priznati da sam i sam učestvovao u tome, jer je bilo puno onih koji su nam govorili da film neće prikazati pravu istinu. Kao predstavnik žrtava tada sam osećao obavezu da saznam o kakvom je filmu reč. Sada kada sam pogledao film, mogu iz ugla žrtve, ali i nekoga ko predstavlja žrtve, da kažem da je film zaista fantastičan - rekao je lider bošnjačkih logoraša Murat Tahirović.

Ipak, na projekciju u Sarajevu nije pozvan nijedan predstavnik srpskih udruženja što se procenjuje kao namera Džolijeve da se opere pred bošnjačkim organizacijama zbog njihovog besa koji je na sebe navukla. Srbi tvrde da je, iako još nisu videli film, sigurno reč o antisrpskom delu.

- Za razliku od Bošnjaka, mi nismo pozvani na pretpremijeru filma u Sarajevu, ali, na osnovu pojedinih sekvenci koje su već javno dostupne, ali i same radnje ovog ostvarenja, mogu reći da se film vrti po već viđenoj matrici po kojem smo mi glavni krivci za sve što se dešavalo u ratu. Zbog toga ćemo se svim silama potruditi da film ne bude prikazan u RS. Anđelina se nije oduprla bošnjačkoj propagandi - kaže predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić. 

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 13:42
а зашто небисте ви, браћо, посетили "српске" глумце из овог филма? Па да их лепо питате за здравље? мсм онако - "братски"... а можете и да им се "начеститате" миле нове године...
Utorak 13.12.2011. 13:30
Treba ovoj glupaci poslati filmove Ola Fliuma...Burn Hollywood Burn.
Utorak 13.12.2011. 15:52
Ko je dao za pravo ovoj aspidi da pravi filmove o nama?Zanimljivo joj je da se nama okaci na grbacu,ona i ne zna pravu istinu o ratu,gleda to iz nekog drugog ugla i mi uvek ispadnemo najgori. Doduse,ona nije jedina koja to radi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online