Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 09.12.2011.
06:50
Vesti A

Biskupi udarili na Josipovića

Hrvatska biskupska konferencija pozvala je predsednika Ivu Josipovića da povuče dodeljeno odlikovanje osječkom novinaru Dragi Hedlu, koji se, kako navode, u vreme komunističkog režima ogrešio o poštovanje osnovnih ljudskih prava. "Drago Hedl je osoba koja je u vreme komunističkog režima, između ostaloga, nazivao je blaženog Alojzija Stepinca krvnikom među svecima stavljajući u taj negativan kontekst i blaženog Ivana Merca", navodi se u saopštenju.

Komisija "Justicija et paks" Hrvatske biskupske konferencije u saopštenju izražava "nezadovoljstvo i duboku zabrinutost" odlukom predsednika Josipovića da na Međunarodni dan ljudskih prava odlikuje Hedla.

Nije poslušao crkvu: Josipović uručuje odlikovanje Hedlu


 

"Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabran predsednik Hrvatske, koji je dužan da brine za poštovanje prava svih, ali i za poštovanje istorijske istine i njeno otkrivanje, odlikovanje dodeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegovog pada, iskrivljavali činjenice i istinu", navodi se u saopštenju.


Ova komisija poziva Josipovića da dodeljeno odlikovanje Hedlu povuče iz moralnih razloga i da još jednom preispita svoju odluku.


Alojzije Stepinac je bio zagrebački nadbiskup i kardinal, koga su jugoslovenske vlasti 1946. godine osudile za saradnju sa ustašama u Drugom svetskom ratu, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru. Papa Jovan Pavle Drugi proglasio je 1998. godine Stepinca blaženim, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
 

U zatvor "oterao" Glavaša

 

Novinar Drago Hedl je za svoj rad osvojio niz međunarodnih nagrada, a dugogodišnjim pisanjem za "Feral tribjun" o ratnim zločinima nad srpskim civilima u Osjeku umnogome je doprineo suđenju Branimiru Glavašu.

 

Šef Hrvatske biskupske konferencije je đakovački biskup Marin Srakić, koji je prijatelj osuđenog ratnog zločinca Glavaša koga je posećivao u zatvorskoj bolnici dok je štrajkovao glađu.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 07:14
ALOJZIJA STEPINAC, ANTE PAVELIC I JOSIP BROZ, IMAJU ISTU SKOLU I ZAJEDNO SU [ tesno ] saradjivali- fasisticki! JASENOVAC JE JEDAN od stotinu primera. BOZE PRAVDE!!!
Petak 09.12.2011. 11:28
‎''Malo njih shvata da je Rim tajno ujedinjen sa iluminatima, masonima, ateistima, i da njihove podružnice kontrolišu banke i svetsku trgovinu. Oni takođe upotrebljavaju medije da bi manipulisali skoro sa svakim na Zemlji. Rezultat koji žele da postignu je jedna crkva i jedna svetska vlast.''(str.23)
Petak 09.12.2011. 11:35
''U Jugoslaviji, članovi pravoslavne crkve (zvani Srbi), bili su ubijani od strane groznih “ustaša” - katoličke grupe vođene od strane jezuita. Strašna mučenja i masakri, koji su se vršili nad žrtvama, bili su neopisivi. Mnogi sveštenici ...su bili članovi katoličke ustaške brigade za likvidaciju. Posle rata, ustaša Andrija Artuković je pobegao u Ameriku poslije ubistva skoro milion ljudi (većinom članova pravoslavne crkve).(str.34)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online