Petak 09.12.2011.
06:50
Vesti

Biskupi udarili na Josipovića

Komisija "Justicija et paks" Hrvatske biskupske konferencije u saopštenju izražava "nezadovoljstvo i duboku zabrinutost" odlukom predsednika Josipovića da na Međunarodni dan ljudskih prava odlikuje Hedla.

Nije poslušao crkvu: Josipović uručuje odlikovanje Hedlu


 

"Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabran predsednik Hrvatske, koji je dužan da brine za poštovanje prava svih, ali i za poštovanje istorijske istine i njeno otkrivanje, odlikovanje dodeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegovog pada, iskrivljavali činjenice i istinu", navodi se u saopštenju.


Ova komisija poziva Josipovića da dodeljeno odlikovanje Hedlu povuče iz moralnih razloga i da još jednom preispita svoju odluku.


Alojzije Stepinac je bio zagrebački nadbiskup i kardinal, koga su jugoslovenske vlasti 1946. godine osudile za saradnju sa ustašama u Drugom svetskom ratu, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru. Papa Jovan Pavle Drugi proglasio je 1998. godine Stepinca blaženim, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.
 

U zatvor "oterao" Glavaša

 

Novinar Drago Hedl je za svoj rad osvojio niz međunarodnih nagrada, a dugogodišnjim pisanjem za "Feral tribjun" o ratnim zločinima nad srpskim civilima u Osjeku umnogome je doprineo suđenju Branimiru Glavašu.

 

Šef Hrvatske biskupske konferencije je đakovački biskup Marin Srakić, koji je prijatelj osuđenog ratnog zločinca Glavaša koga je posećivao u zatvorskoj bolnici dok je štrajkovao glađu.

2024 © - Vesti online