Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.12.2011.
09:53
Srna A

Armija BiH u rat poslala 3.000 dece

Pod zastavom Armije BiH u proteklom ratu vojevalo je oko 3.000 mladića mlađih od 18 godina, iako je to zabranjeno međunarodnim konvencijama.

Od malih ratnika do velikih ubica i terorista

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović podsetio je da su bošnjačka deca tokom proteklog rata u BiH bila žrtve radikalnih islamista. U brojnim mudžahedinskim kampovima deca do 18 godina prošla su vojnu i versku obuku, kaže Trifunović.

''Rezultat tog pogubnog uticaja je Mirsad Bektašević koji je došao u Sarajevo s namerom da se opaše eksplozivom i raznese. Drugi primer je Sulejman Talović, koji je u Solt Lejk Sitiju ubio nekoliko ljudi u tržnom centru. Ne treba zaboraviti ni Muamera Topalovića, koji je usmrtio hrvatsku porodicu Anđelić. Osim toga, najsvežiji primer je Mevlid Jašarević'', dodao je Trifunović.

Jedno od prvih udruženja maloletnih pripadnika Armije BiH osnovano je u Ilidži, pa su svoja prava pokušavali da ostvare pri Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Generalni sekretar Udruženja maloletnih boraca Armije BiH Adis Ramović kaže da je u toj armiji učestvovalo 2.700 maloletnika, od kojih je deo nosio puške, a deo obavljao kurirske poslove. On je dodao da je ovo udruženje formirano kako bi pomoglo mladima koji su zbog učešća u ratu ostali bez završene srednje škole i nezaposleni.

Sociolog Slobodan Nagradić rekao je da tadašnje vlasti u BiH nisu smele da dozvole da na ratištu budu i maloletnici, čime su prekršeni međunarodni pravni instrumenti i u ovom slučaju odgovornost bi trebalo usmeriti prema vlastima, odnosno resornim ministarstvima.

Živica Abadžić, generalni sekretar Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, rekla je da njihova organizacija, bar do sada, nikada nije analizirala ovaj problem.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 13:09
И онда побијена деца у Сребреници? Јесу, побијена су, али они који су их побили не могу бити гори од оних који су им дали пушке у руке.
Subota 03.12.2011. 13:33
То је та чувена исламска храброст! Заврбујеш децу да постану шехиди, ставиш им бомбу око тела и пошаљеш међу невин народ да изгине и дете и народ. А пре тога кажеш детету како ће га у рају чекати 77 хурије када се буде убио. А организатори свега тога зла имају по 60, 70 година живота и живе у милионима долара, башкаре се и шире "јунаштво" међу децом. Чувена исламска храброст и морал! Ништа бољи нису од западњачких педофила. Једни им постављају бомбе око тела, други их силују. ЗЛО!
Nedelja 23.02.2014. 12:05
Nevjrovatno koliko gluposti na jednom mjestu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online