Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 29.11.2011.
22:49
Press A

Mračna budućnost za Hrvate

Hrvatska ne samo što neće dobiti očekivane četiri milijarde evra od EU koje bi je spasle bankrota već će izgubiti teško stečenu nezavisnost, smatra kolumnista američkog lista.

Hrvatska ne samo što neće dobiti očekivane četiri milijarde evra od EU koje bi je spasle bankrota već će izgubiti teško stečenu nezavisnost
 

Hrvatska se nalazi na pragu totalne katastrofe zbog neobuzdane korupcije, tvrdi kolumnista „Vašington tajmsa" Džefri Kiner. On ističe da je pred Hrvatskom mračna budućnost i da će ta zemlja uskoro doživeti sudbinu Grčke. Kiner objašnjava da je vladajuća politička garnitura godinama pljačkala zemlju iz koje je isisala više milijardi evra.

Za sve je kriv HDZ

- Vladajući HDZ je ogrezao u korupciju. Bivši premijer Ivo Sanader, koji je na toj funkciji bio kao član HDZ-a, trenutno je u zatvoru jer je proneverio više miliona evra. Aktuelna premijerka Jadranka Kosor nije uspela da poboljša imidž stranke jer nije napravila nijedan korak napred u borbi protiv korupcije - kaže Kiner, i podseća da su EU i američki poreski obveznici dali više od milijardu evra pomoći Hrvatskoj za rešavanje problema korupcije.

- Taj novac nije upotrebljen za borbu protiv korupcije već je završio u džepovima tajkuna koji su bliski vladajućoj partiji, HDZ-u - tvrdi Kiner i kaže da se Hrvati varaju ako se nadaju da će ulazak njihove zemlje u Evropsku uniju popraviti situaciju u zemlji.

- Zagreb insistira na pridruživanju EU jer želi da se dokopa četiri milijarde evra koje mu je Brisel obećao u sklopu programa pridruživanja Hrvatske EU. Međutim, zbog ogromnog javnog duga, stope nezaposlenosti i korupcije, Unija će njenim priključenjem evropskoj porodici dobiti još jednog „bolesnika" kojeg će morati da leči finansijskim injekcijama, poput Grčke - kaže Kiner, i naglašava da će Evropljani, ali u krajnjoj liniji i Amerikanci, skupo platiti ulazak Hrvatske u EU.

Kolumnista „Vašington tajmsa" navodi podatke da je nezaposlenost u Hrvatskoj 20 odsto, dok je među populacijom mlađom od 35 godina čak 40 procenata ljudi bez posla.

- Pored toga, i javni dug zemlje je ogroman. Hrvatska vlada je odbila da preduzme neophodne mere štednje i smanji javnu potrošnju. Zagreb je samo povećao poreze, koji posebno pogađaju inostrane kompanije, što smanjuje broj stranih investicija i otežava otvaranje novih radnih mesta - kaže Kiner, koji smatra i da će Hrvatska protraćiti svoj teško stečeni suverenitet.

- Pridruživanje Evropskoj uniji je fatalna greška. Samo pitajte Grke - ističe on.

Američki novinar kaže da u Hrvatskoj postoji još čitav niz problema, a kao jedan od najvećih apostrofirao je neefikasno pravosuđe.

Od 4.290.612 stanovnika čak 4.092.323 imaju pravo glasa?!

 

Na izbore za Hrvatski sabor 4. decembra može da izađe 4.504.081 birač. Od tog broja, u Hrvatskoj su registrovana 4.092.323 birača, a u dijaspori 411.758 osoba sa pravom glasa.

Neverovatno zvuči podatak da u Hrvatskoj, koja prema ovogodišnjem popisu ima 4.290.612 stanovnika, pravo glasa ima 4.092.323 ljudi, odnosno oko 200.000 birača manje u odnosu na broj stanovnika.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 23:10
em mi milo em drago
Utorak 29.11.2011. 23:38
Они се радују кад је нама скрнаво, ми се радујемо кад је њима скрнаво... Чему то?
Sreda 30.11.2011. 00:02
konacno neka lepa vest..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online