Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.11.2011.
22:15
B92 A

Razgovori lidera BiH opet propali

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik napustio je skup u Kadenabiji, na italijanskom jezeru Komo, na kojem učestvuje još pet političkih lidera BiH.

Kako prenosi sarajevski informativni portal "Sarajevo-x.com", razgovori lidera šest najjačih stranaka u BiH su propali pošto je lider SNSD-a napustio skup koji je organizovala Fondacija Konrad Adenauer pod nazivom "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?" i već je na putu za Banjaluku. Skup traje do utorka, 29. novembra, a pre njegovog početka očekivalo se, prema izveštajima medija u BiH, da će ovaj događaj biti nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, gotovo 14 meseci nakon održavanja opštih izbora u BiH.

Milorad Dodik napustio je skup u Kadenabiji
 

Predstavnica Fondacije Konrad Adenauer, Ivana Marić izjavila je da formiranje Veća ministara BiH nije tema razgovora lidera šest vodećih stranaka u BiH, već da su oni došli da razgovaraju "uopšteno o približavanju stavova".

I sam Dodik napomenuo je u Kadenabiji, kako su preneli sarajevski mediji, da su se spekulacije da se u Italiju ide kako bi se razgovaralo o formiranju vlasti pokazale apsolutno neutemeljene, jer je na dnevnom redu bilo samo ono što je utvrdjeno ranije.

Pored Dodika i ostalih pet lidera - Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH - doputovali su u Kadenabiju sinoć, a jutros su imali izlaganja u sklopu dva panela, u kojima su učestvovali i predstavnici Evropske unije, prenose sarajevski mediji.

Lider SNSD je rekao da se na skupu razgovaralo o načinima na koji BiH može dalje da se kreće prema EU, bez obzira na sve izazove koje sama EU ima u okviru svog funkcionisanja - ekonomskog, socijalnog, pa i političkog sistema. TV1 navodi da su Dodik i Dragan Čović, lider HDZ BiH, tokom sastanka i razgovora o ustavnim promenama izneli najradikalnije stavove po pitanju statusa Republike Srpske i trećeg entiteta.

"Decentralizovana BiH nije nespojiva sa EU"

"Mislim da je veoma jasno danas rečeno da decentralizovano i snažno decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU i da Evropa neće nikada ništa nametati niti će tražiti nekakve modele, jer je to stvar lokalnih političkih struktura", rekao je Dodik, preneli su sarajevski mediji. On je, kako se navodi, naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiv snažan decentralizovani model uređjenja BiH, zasnovan na Dejtonu.


"U tom pogledu, treba jačati ulogu entiteta, federalnih jedinica i nastojati da oni budu subjekti svih procesa te da budu uključeni i u procese evropskih integracija, čak do toga da predstavništvo BiH u Briselu ima paritetan broj predstavnika koje šalju niži nivoi vlasti, a ne da to bude neka selekcija na nivou Sarajeva", objasnio je Dodik.

Prema negovim rečima, skup u Italiji je bila prilika i da se vide dijametralno suprotne pozicije različitih političkih predstavnika o mogućem uredjenju BiH. Dodik je rekao da je na skupu u Italiji predmet opservacije bio i visoki predstavnik.

"Vidljivo je da mi i Hrvati želimo da on prestane da radi, a sa druge strane vidimo Bošnjake koji to fanatično žele da zadrže, verovatno iz lažnog uverenja da će ti visoki predstavnici donositi rešenja koja njima odgovoraju", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da mnogi učesnici, koji su bili najavljeni, nisu čak ni došli, poput Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, za kojeg je ocenio da je i dobro što nije došao, podsećajući da je "on bio vođa separacije Slovenije od bivše Jugoslavije".

Lider SNSD i predsednik RS je, uoči odlaska u Italiju, izjavio da nije spreman da o sistemu vlasti u BiH razgovara u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2011. 23:03
zivela republika srpska ziveo srpski narod srbin je srbin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online