Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.11.2011.
16:23
A

Tuđman: Snimak o Vukovaru montiran

Miroslav Tuđman kaže za B92 da je snimak njegovog oca Franje, u kom on odbija evakuaciju dece iz opkoljenog Vukovara, montaža i falsifikat dokazan na sudu. Prema njegovim rečima, sada se tim snimcima manipuliše zarad predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Sin pokojnog predsednika Hrvatske tvrdi i da nema govora da su Franjo Tuđman i nekadašnji načelnik odbrane Vukovara razgovarali o evakuaciji iz opkoljnog Vukovara preko otvorenih veza, jer je hrvatska strana znala da se razgovori snimaju.

Nema govora da su o evakuaciji iz opkoljnog Vukovara razgovarali preko otvorenih veza, jer je hrvatska strana znala da se razgovori snimaju: Miroslav Tuđman
 

Podsetimo, HTV je u nedelju objavio prilog u kom je emitovan snimak telefonskog razgovora Franje Tuđmana i zapovednika obrane Vukovara Mila Dedakovića "Jastreba" iz 1991, a u kom je tadašnji hrvatski predsednik odbio apele Dedakovića da omogući evakuaciju civilnih stanovnika iz opkoljenog Vukovara, među kojima je bilo i mnogo dece.

"Snimci koji su već pušteni, za njih je već dokazano na suđenju pripadnicima ’Opere’ 1994. da su to falsifikati. Takođe, i Mustafa Čombić koji je svedočio u Hagu na suđenju Miloševiću, isto je rekao da su to falsifikati snimani i spajani, da bi se obeshrabrili branitelji Vukovara koji su tada bili u punom okruženju jer je 1.10. došla zapovest Kadijevića za opštim napadom na Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika", rekao je Miroslav Tuđman.

On podseća i da je tada Vukovar bio pod opsadom i da je preko Marinaca dva puta pokušan proboj s hvratske strane, i da ti proboji nisu uspeli. Stoga, dodaje Tuđman, nema ni logike da bi se i treći put taj proboj radio sa istog mesta gde se nije uspelo prethodna dva puta.

"Prema tome, i s te strane, to je čista manipulacija", zaključio je on i dodao da je hrvatska znala da se razgovori snimaju te da je i s te strane nelogično da su Franjo Tuđman i zapovednik odbrane tako otvoreno razgovarali telefonom.

"Koliko ja znam, a pretpostavljam da svako može racionalno da predvidi, da se preko otvorenih linija ne daju naredbe i ne govori se otvoreno šta i kako činiti zato što je hrvatska strana itekako bila svesna da se ti razgovori slušaju", kazao je on.

"Danas smo svedoci, 20 godina nakon toga da imamo najgnusniju manipulaciju s tim podacima", dodao je Miroslav Tuđman.

On je još jednom ponovio da nije njegova tvrdnja da je snimak u kom njegov otac odbija evakuaciju stanovnika Vukovara, među kojima je bilo i 2.000 dece, već da se radi o činjenicama dokazanim više puta na sudu, kako u Hrvatskoj tako i u Hagu, kao i da su za dezinformacije iz tog doba krivi pripadnici KOS-a, čije je sedište bilo u Beogradu, o čemu je, kako tvrdi, napisano više stručnih radova.

"A pitanje je zašto se sada koriste, koriste se jer su u Hrvatskoj izbori za 13 dana pa su i te dezinformaciju u skladu s tim", zaključio je Miroslav Tuđman, koji je ujedno i nosilac liste HDZ-a na predstojećim izborima u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 17:49
Ako se uzme u obzir "pamet" sanadera, mesica itd. da nisu primali mito (snimljen) onda vama lezi "u krvi" biti glup a praviti se pametan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online