Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2011.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

Pomogli smo Zagrebu da uđe u EU

Srpska zajednica u Hrvatskoj, koju predstavlja SDSS na decembarskim izborima za Sabor, pokušaće da, uz tri zagarantovana poslanika, dobije još nekoliko i to s područja Like i severne Dalmacije. Sada već bivši potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac kaže za "Vesti" da je to pokušaj Srba da izađu iz manjinskog geta u kome se nalaze od kraja rata.

- Mislim da je došlo vreme da srpska zajednica u Hrvatskoj počne ozbiljnije da participira u razvoju države i samim tim ostvari punu ravnopravnost koja se do sada ogledala isključivo bavljenjem sopstvenim problemima, smatra Uzelac.


Druge srpske stranke u Hrvatskoj ne misle baš tako?

Iz Beograda pomaže DS

 

Hoćete li za izbore imati pomoć iz Srbije?

- Ta pomoć nam je uvek bila veoma značajna. Koliko sam upoznat, za ove izbore će nam biti naročito dragocena pomoć Demokratske stranke koja nam je stavila na raspolaganje finansijske i kadrovske kapacitete kako bi se animiralo što više glasača, izbeglih Srba iz Hrvatske koji žive u Srbiji.


Rekli šta misle

 

Zagreb je usvojio zakon o ništavnosti svih optužnica iz Srbije, smeta mu i spomen-obeležje stradalim Srbima u Golubiću... čini se da na sve to nema adekvatnih reagovanja?


- Mi smo jasno i javno rekli šta mislimo i o događajima u Golubiću i o zakonu o ništavnosti optužnica, i mnogim drugim temama. Ali, izgleda da svako čuje samo ono što njemu odgovara.

- Srećom, reč je o sitnim strankama koje pokušavaju da nas kao narod drže u tom getu u kome ćemo se doživotno baviti sami sobom i sažaljevati. Verujem da je istorijska i današnja uloga Srba u Hrvatskoj mnogo veća. Onaj ko to ne vidi, ne vredi mu objašnjavati.


Kritikuju vas da ste malo radili za Srbe, a više za ulazak Hrvatske u EU?

- Ulazak Hrvatske u EU je zasluga i SDSS-a. Mi smo na sve načine pomagali da ova zemlja uđe u društvo razvijenih. Naravno da smo svesni da sva pitanja i zahtevi nisu rešeni, ali uveren sam da će vremenom to biti rešeno.

HDZ izlazi na izbore sa parolom "Čuvajmo Hrvatsku", hoćete li je čuvati?

- Mi nismo za takve parole, već za napredak. Ako ćemo posle izbora dobiti Hrvatsku kakvu već imamo, sa ovoliko nepravdi, onda je sigurno nećemo čuvati.

Kampanja HDZ-a podseća na devedesete godine, a i SDSS je izbornu skupštinu održao u Kninu?

- HDZ se zaista, kako je krenuo, vraća u devedesete, ali SDSS nije i neće. Simbolično smo se okupili u Kninu, ali to smo mogli i u Obrovcu ili Zadru jer poruka koju šaljemo je više nego jasna: "Nema srećne Hrvatske bez srećnih Srba" i "Nema srećnih Srba bez srećne Hrvatske".

Da li se vi to distancirate od HDZ s kojom ste četiri godine delili vlast?

- Mi smo uvek bili distancirani od njih jer smo i u idejnom i političkom smislu udaljeni nekoliko svetlosnih godina. Ali, to što smo sarađivali govori da je srpska zajednica spremna na koaliciju i podelu odgovornosti ukoliko pred sobom ima zajedničke, opštedržavne ciljeve.

Ipak, Srbi i dalje imaju mnogo problema, od optužnica za ratni zločin do imovinskih potraživanja?

- Tih problema je zaista mnogo, mi smo pokušali da na sve njih ukažemo i rešimo ih.


Ali niste u tome uspeli?

- Ko god to kaže, ne govori istinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online