Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 11.11.2011.
23:05
Slobodna Dalmacija A

General Bulat - zarobio 300 ustaša, nikoga nije ubio

"U redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt", rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" narodni heroj general Rade Bulat, jedan od nekada najuticajnijih i najobrazovanijih partizanskih komandanata protiv koga se, uz Josipa Manolića i pritvorenog Josipa Boljkovca, u Hrvatskoj vodi istraga u procesuiranju partizanskih i komunističkih zločina.

Neka me uhapse: Narodni heroj Rade Bulat

Iako je u 91. godini života, Rade Bulat se drži odlično. Rado priča s ljudima, ali intervjue daje retko, navodi "Slobodna Dalmacija".

Na opasku da će ga u Hrvatskoj možda krivično goniti za ratne zločine počinjene u Drugom svetskom ratu, general Bulat odgovara:

"Ja sam odavno na zubu. Međutim, to se ne događa samo meni, nego svima onima koji su pokrenuli narodnooslobodilačku borbu.

Da su živi Josip Kraš i Rade Končar, prozivali bi i njih kao što mene danas prozivaju. Uostalom, ja sam prvi za to da se zločin, bilo kakav da je, sankcioniše...

Pa kad se već govori o današnjem vremenu, onda bih podsetio da sam ja danas najstariji član nekadašnje Partije u Hrvatskoj, dakle, krunski svedok. Stoga mi je još više žao što ne pričamo o Drugom svetskom ratu u pozitivnom kontekstu, tako da deca mogu nešto da nauče.

Ali, kad je tako kao što kažete da jeste, u redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt...", rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji".


Komandovali ste oslobađanjem Krašića, u kome je počinjen ratni zločin. Tada ste, kao komandant 13. proleterske udarne brigade "Rade Končar", u svom izveštaju napisali: "Neprijatelj je morao saviti šiju..." Šta se zapravo dogodilo 1. i 2. januara 1943. u Krašiću?

Između prvog i drugog oslobađanja Krašića ustaše su uspele dobro da se organizuju, popune s četiri kamiona domobrana iz Karlovca, četom iz Jastrebarskog, bataljonom iz
Željeznog, jednim inženjerskim ustaškim bataljonom, što je 33. pripremnom i 35. udarnom ustaškom bataljonu bila i te kakva pomoć.

Naša naredba bila je: dotući te snage u Krašiću, koji je bio važan politički centar i uporište HSS-a, čije je izdajničko rukovodstvo uspelo da pridobije deo meštana na stranu ustaša.

Ta bitka, u kojoj je učestvovala i 4. udarna kordunaška brigada, trajala je dve noći i jedan dan i vodila se u teškim uslovima: dubokom snegu, na temperaturi od koje se sve ledilo. Ali, potukli smo neprijatelja, zarobili smo nekoliko stotina ustaša i njihovih pristalica, dosta naoružanja...
 

Patriotska dužnost: Partizan na Plitvicama

Koliko je bilo ubijenih, ranjenih, zarobljenih?
U borbi je poginuo 41 partizan, a ranjeno ih je bilo 60. To je meni, kao komandantu, bila najveća žrtva do tada.

Na ustaškoj strani poginulo je 372 ustaša (180 ih je poginulo u borbi, a 192 u osiguranju), zarobljeno je više od 200 ustaša, 87 domobrana i desetak žandara...

Ja sam izvršio borbeni zadatak, predao neprijatelja nadležnoj komandi 2. operativne zone, odnosno Marku Beliniću i njegovom štabu, i vratio se u svoje jedinice.

Suđeno im je, na čelu suda bio je Belinić, a egzekucija je izvršena drugog ili trećeg dana po oslobođenju. A zarobljeni su zato što nisu hteli da se predaju, iako sam ih celu noć i dan molio da to učine...

Moj je zadatak bio - osloboditi. Oslobađanje zemlje od neprijatelja ne bi se uopšte moglo zvati zločinom, nego patriotskom dužnošću..., rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji".

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 00:19
"Pa kad se već govori o današnjem vremenu, onda bih podsetio da sam ja danas najstariji član nekadašnje Partije u Hrvatskoj, dakle, krunski svedok. Stoga mi je još više žao što ne pričamo o Drugom svetskom ratu u pozitivnom kontekstu, tako da deca mogu nešto da nauče. Ali, kad je tako kao što kažete da jeste, u redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt...", rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji". - па да, деко, али дирно си у "светињу" - усташе! Ви'ш како су они паметни: као учине неки уступак ЕУ, а онда одмах канонизују вл. злочин
Subota 12.11.2011. 00:58
svaka cast generale kamol srece da su svi u hrvatskoj takvi ali veliki je pritisak da se fasisti i komunisti izjednace
Petak 11.11.2011. 23:09
Meni se vise svidja kad procitam da partizani hapse ustase,cetnike i balije nego da se medjusobno kolju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online