Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2011.
17:43
Beta A

"Muslimani iseljavani iz Bosanskog Novog"

Bivši zvaničnik UN Čarls Kiruđa posvedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su bosanski Srbi u leto 1992. na silu iseljavali Muslimane iz Bosanskog Novog.

Čarls Kiruđa

Kiruđa, koji je tada službovao u misiji UN u Hrvatskoj kod Dvora na Uni, opisao je da su srpski zvaničnici iz Bosanskog Novog, na čelu sa predsednikom opštine Radomirom Pašićem, u maju 1992. tražili od njega da organizuje konvoj kojim bi 5.000 Muslimana iz BiH bilo, preko hrvatske teritorije pod kontrolom UN, prebačeno u Austriju.

"Tvrdili su da je to 'dobrovoljna evakuacija'. Kada sam ih ja pitao zašto bi neko dobrovoljno napuštao sigurnost svog doma, Pašić mi je odgovorio da je Bosanski Novi deo nove realnosti koja se zove Srpska Republika BiH i da Muslimani ne žele da potpišu izjave lojalnosti i da se razoružaju", ispričao je svedok.

Bosanski Novi je jedna od 20 opština u BiH u kojima su, po optužnici protiv Karadžića, srpske snage sprovele progon nesrpskog stanovništva.

Kiruđa je kazao da mu je, posle više susreta, Pašić priznao da paravojne formacije ugrožavaju Muslimane i podvrgavaju ih pritisku da odu. Svedok je potvrdio i da su muslimanski muškarci bili zatočeni na fudbalskom stadionu u Bosanskom Novom.

Pošto je početkom jula 1992. prolazak Muslimana preko Hrvatske dozvolila vlada u Zagrebu, umesto najavljenih 4.000 premešteno ih je oko 9.000, precizirao je Kiruđa.

On je naglasio da je to smatrao "pokušajem srpskih vlasti da stvore teritoriju bez nesrba".

Radovan Karadžić

U unakrsnom ispitivanju, optuženi Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da su Muslimani bili "evakuisani dobrovoljno", odnosno zato što su to sami tražili, prisiljeni ne od Srba nego od "razvoja događaja".

Kiruđa je to negirao, posvedočivši da mu je je i Pašić, na kraju, priznao da "Muslimani ne odlaze dobrovoljno", već zato što "Srbi i Muslimani više ne mogu živeti zajedno".

Karadžić je tvrdio da je to rekao zvaničnik Autonomne regije Krajina Radoslav Brđanin i to u kontekstu Lisabonskog sporazuma kojim je BiH trebalo da bude podeljena na tri nacionalna dela.

Svedok je, međutim, ostao pri iskazu da mu je to rekao Pašić.

Ne opovrgavajući da su Muslimani u Bosanskom Novom bili na meti srpskih paravojski, Karadžić je tvrdio da su vlasti činile sve da ih zaštite i da je bilo naređeno neutralisanje tih formacija.

Kiruđa je odgovorio da mu o tome srpski sagovornici nisu rekli ništa.

Na tvrdnju optuženog da je netačan utisak svedoka da je iseljavanje Muslimana bila politika vlasti bosanskih Srba, Kiruđa je odgovorio da je insistiranje zvaničnika iz Bosanskog Novog da se organizuje odlazak Muslimana pokazivalo da je to "politika" koju su morali sprovesti, čak i ako se sa njom nisu slagali.

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske biće nastavljeno iduće nedelje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online