Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.11.2011.
19:21
Nezavisne novine A

Ne da vehabijama očevinu u Maoči

U "vehabijskoj" Gornjoj Maoči Srbi su nepoželjni, nezaštićeni, pod pritiskom da prodaju svoju imovinu. Preti im se - kako u BiH, tako čak i onima koji žive u Austriji. Stanko Jovanović iz ovog sela od 2004. godine pokušava da se vrati na svoje predratno ognjište, ali, kako tvrdi, zbog ograničavanja slobode i činjenice da tamošnje vehabije ugrožavaju bezbednost njega i njegove porodice - obnovljena kuća je još i sad prazna, pišu "Nezavisne novine".

SMETA IM ŠTO SAM SRBIN: Stanko Jovanović

Jovanović ističe da spada među retke Maočane pravoslavne vere koji nisu pristali da prodaju svoje imanje vehabijama.

"Kuću sam obnovio, ali su mi razbili prozore i pokrali nešto stvari iz nje. Dvojici moje braće su porušili kuće. Bio bih rad da se vratim na svoje imanje, imam oko sto dunuma zemlje, ali kad hoću da dođem na njivu, moram to da činim u pratnji policije", priča Jovanović.


Kad je nedavno otišao do kuću - zatekao je kokošinjac i puno dvorište kokošaka. Takođe, dvorište mu je pretvoreno u skladište balvana jer vehabije tu dovoze drva za prodaju i skladište ga, a on od kamiona i balvana neme gde da parkira auto.

"Smeta im što sam Srbin, jer ja pijem alkohol, slavim slavu i palim sveće, a to njima smeta. Nijedan Srbin tamo nije dobro došao", tvrdi Jovanović za "Nezavisne".

Prema njegovom svedočenju, jedan od vehabijskih vođa u Maoči, izvesni Enes, na sastanku u Srebreniku pred komandirom lokalne policije, otvoreno mu je rekao da neće dozvoliti da u svom dvorištu koljem prase.

Ja sam im rekao da onda ni oni neće smeti da zakolju jagnje. Ali, komandir mi je tada lično rekao da - ne smem živo prase da doteram gore. Pa, kakvi su to pravo i zakon? Je li onda rat uopšte završen ako je tako?", pita Jovanović.

Zakon sile i šerijata: "Islamska država" Gornja Maoča

Kaže Jovanović da ga politika ne interesuje, već mu je samo želja jača od svega da se vrati na očevinu i da tamo živi.

Još nekoliko njegovih sunarodnika nije želelo da proda imanje, ali su se u njihove kuće, prema Jovanovićevim tvrdnjama, vehabije uselile bez ičijeg odobrenja.

"I Stanko Vasiljević nije prodao imanje, ali vehabije su se bez pitanja uselile, a on ne sme da se vrati gore. Dušan Đorđić ima imanje, kuća mu je oko 16 metara dugačka, a u nju su se uselili njih četvoro-petoro, i to bez dozvole. Ljudi neće da prodaju imanje, jer su voljni, kao i ja, da se vrate", kaže Stanko Jovanović i dodaje da on svoje imanje nikada ne bi prodao po ceni po kojoj je to učinila većina njegovih sunarodnika.
 

Oni su svoje kuće dali džabe. Trebate da znate da je jedan čovek dao oko 150 dunuma zemlje i oko šest starih objekata za - 3.000 evra. To je Bogu za plakati! Zove se Stojan, dao je sinovima Đorđu i Dušanu po 1.000, a sebi ostavio 1.000 i rekao im da - idu gde znaju", priča Stanko i objašnjava da se većina njegovih sunarodnika uplašila i prodala imanja u bescijenje:

"Jest', vehabije prete i ucenjuju Maočane. Tako je Bojani Đorđić na vratima stana u Austriji ostavljeno upozorenje: 'Ako ne budeš prodala to tamo - ima da te ubijemo!', ali ja sam spreman za očevinu i glavu izgubiti!", poručuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 20:45
Hm, samo se zezamo sa njima... ali oni su jako zajebani. mic po mic, legalno-nelegalno, oni popunjavaju ciljnu teritoriju i istiskuju zitelje druge vere. vrlo jednostavno sve to funkcionise i neumitno, bez neke duboke filozofije. ni jedna vlast do sada to "nije htela" da shvati. evo sad pacic tu nesto suruje sa fbi. otvara se prostor za nova "humanitarna" bomardovanja i katastrofe. ne budemo li skinuli spijune i strane agente sa vlasti, pa iz svih bezbednosnih struktura, lose nam se pise, imacemo dva "kosovska" problema.
Petak 11.11.2011. 04:02
Ovo je jos samo jedan razlog vise da Republika Srpska krene putem pune samostalnosti i nezavisnosti. Tvrdim da je bolje i za srbe i za muslimane, da zivimo svako u svojem dvoristu. Onda nece biti problema ni sa vehabijama , niti sa Imranom i njemu slicnim, kada ovako lupaju po srpskim portalima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online