Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.11.2011.
21:38
Vecernji.hr A

Jadranka Titovu školu poklanja Katoličkoj crkvi

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rešila je da Katoličkoj crkvi pokloni političku školu i spomen-dom u Kumrovcu, tvrde hrvatski mediji. Bivši hrvatski ambasador u Vatikanu smatra da je reč o predizbornoj "političkoj korupciji".

Spomen dom u Kumrovcu

Premijerka Jadranka Kosor pokloniće Katoličkoj crkvi nekadašnju političku školu Saveza komunista Jugoslavije u Kumrovcu pišu danas hrvatski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore.

Uz zgradu škole verovatno će biti pridodat i spomen-dom, kao i mnoštvo drugih državnih objekata u Hrvatskoj, koje Crkva traži kao zamenu za imovinu koju su joj oduzeli komunisti.

Pre nekoliko meseci, biskupe je uhvatila panika, jer su urađene analize prema kojima je sve manja vrednost imovine koju joj Hrvatska može ponuditi u zamenu, piše "Večernji list".

Nekadašnja Partijska škola

Zato su odlučili da ubrzaju proces povraćaja imovine, na koji se Hrvatska obavezala i ugovorom sa Vatikanom, plašeći se da bi mogli da ostanu praznih ruku kada HDZ ode sa vlasti. U zajedničkom saopštenju Vlade i Hrvatske biskupske konferencije sa jučerašnjeg sastanka kaže se da su zahtevi Crkve u skladu sa zakonom i da je odluka "usaglašeni model primerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve".

Vladina odluka o nadoknadi crkvene imovine, doneta mesec dana pre izbora, po mišljenju Ivice Maštruka, bivšeg ambasadora Hrvatske u Vatikanu, klasična je politička korupcija.

"Jadraka Kosor i HDZ sporazumom kupuju naklonost i podršku hijerarhije Katoličke crkve. Vlada je, pre samo mesec dana, osnovala posebno telo, brzo postigla dogovor i odmah razrešila dugogodišnji problem. Ako se to radi pred same izbore, jasno je kako je reč i o klasičnoj političkoj korupciji", rekao je Maštruko za hrvatski "T-portal".

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 22:16
Kao ste se vec reklo, jednom koruptivna uvek koruptivna zena. Nego se sad izgubila i u procesu normalizacije klilmaksa pa podmicuje i Vatikan...ili se iskupljuje zbog vec prodatog dela zemljista od Kloster Dajla. Glup-aca, Zentur-aca, zaba krast-aca, alap-aca sve se moze naci u knjigama odabranih domacih prosvetnih radnika.
Utorak 08.11.2011. 21:55
naravno da ce da pokloni njima jer joj je muz bio juda rimolatolik
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online