Utorak 08.11.2011.
21:38
Vecernji.hr

Jadranka Titovu školu poklanja Katoličkoj crkvi

Spomen dom u Kumrovcu

Premijerka Jadranka Kosor pokloniće Katoličkoj crkvi nekadašnju političku školu Saveza komunista Jugoslavije u Kumrovcu pišu danas hrvatski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore.

Uz zgradu škole verovatno će biti pridodat i spomen-dom, kao i mnoštvo drugih državnih objekata u Hrvatskoj, koje Crkva traži kao zamenu za imovinu koju su joj oduzeli komunisti.

Pre nekoliko meseci, biskupe je uhvatila panika, jer su urađene analize prema kojima je sve manja vrednost imovine koju joj Hrvatska može ponuditi u zamenu, piše "Večernji list".

Nekadašnja Partijska škola

Zato su odlučili da ubrzaju proces povraćaja imovine, na koji se Hrvatska obavezala i ugovorom sa Vatikanom, plašeći se da bi mogli da ostanu praznih ruku kada HDZ ode sa vlasti. U zajedničkom saopštenju Vlade i Hrvatske biskupske konferencije sa jučerašnjeg sastanka kaže se da su zahtevi Crkve u skladu sa zakonom i da je odluka "usaglašeni model primerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve".

Vladina odluka o nadoknadi crkvene imovine, doneta mesec dana pre izbora, po mišljenju Ivice Maštruka, bivšeg ambasadora Hrvatske u Vatikanu, klasična je politička korupcija.

"Jadraka Kosor i HDZ sporazumom kupuju naklonost i podršku hijerarhije Katoličke crkve. Vlada je, pre samo mesec dana, osnovala posebno telo, brzo postigla dogovor i odmah razrešila dugogodišnji problem. Ako se to radi pred same izbore, jasno je kako je reč i o klasičnoj političkoj korupciji", rekao je Maštruko za hrvatski "T-portal".

2024 © - Vesti online