Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.11.2011.
14:05
Z. Tmušić - Vesti A

Rus do Srbina, junak do brata

Na srpskom Vojničkom groblju u Višegradu otrgnuto je od zaborava jedno od prvih poglavlja istorije Republike Sprske - ono koje govori o časnom i junačkom učešću ruskih dobrovoljaca u srpskim vojnim jedinicama tokom Otadžbinskog rata 1992 - 1995.

ZA VEČNU SLAVU: Spomenik
poginulim Rusima

Odužujući se braći po veri i krvi što su ginuli i krvarili za Srpsku i zaklinjući se u večnu srpsko-rusku ljubav, Srbi su na padini ispod Bikavca podigli velelepni kameni spomenik na kome su uklesana imena 37 ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima širom Bosne.


Spomenik, visok četiri metra, na čijem je vrhu karakterističan ruski krst, a u podnožju reči srpske zahvalnosti ruskoj braći, zajedno su otkrili Petar Đokić, ministar rada i boračko invladske zaštite RS, zatim, Ljudmila Bogoslovskaja, majka poginulog ruskog dobrovoljca i Aleksej Aleksandrov, sin palog ratnika iz Rusije, a sa njima i Boban Inđić, ratni komadant.



700 plemenitih


- Na ratištima prilikom stvaranja Republike Srpske učestvovalo oko 700 ruskih dobrovoljaca i mi smo zauvek zahvalni velikom činu njihovog požrtvovanja - rekao je Đokić, a Savo Cvjetinović, predsednik Udruženja građana srpsko-ruske zajednice "Zavjet", iz Bjeljine, koja je i inicijator podizanja spomenika, dodao:

" Položiti život za svoju otadžbinu je uzvišen čin, ali još uzvišeniji je dati život za svog brata po veri pravoslavnoj".

Vojničko groblje podno Bikavca, na kome pored Srba počivaju i šestorica Rusa, ispunili su ljudi i žene, stezali su bratske ruke i položili glave na bratska ramena.

Dalekim putem ka Drini, kojim su u proleće 1992. godine kretali njihovi muževi, braća i očevi, sada su stigli mnogi Rusi, a sa njima i Irina Černova, rođena sestra Vladimira Safanova, palog pred Višegradom 12. aprila 1993.godine. Njene reči protkane su bolom za bratom i ljubavlju prema srpskom narodu.

- Moj brat je bio častan čovek, patriota, koji je voleo svoju Rusiju, a voleo je i srpski narod. Napisao je o Srbima mnogo lepih reči. Ostavio je iza sebe malu ćerku, bolesnu majku, reči su usahle, Irina je pokrila oči maramom.



Ponos, čast i pravoslavlje

Ljudmila Bogoslovskaja, majka palog dobrovoljca Konstantina (1973.-1993.), dugo je pričala o njegovoj želji da se bori uz narod o kome je znao tako malo.


- To je bila teška odluka za sve nas, ali bila sam ponosna što je moj sin bio na pravoj strani, na strani svoje pravoslavne braće. Ono što tada nije htela da učini ruska vlast, učinili su moj sin, junak, i njegovi drugovi, junaci. Posle svega, stojim ovde pred vama, i dalje ponosna na svog sina - rekla je Ljudmila, čije su reči i suze potresli sve.

Dobrovoljac Roman Zencov ponosno kaže da su se Rusi borili časno i da niko od njih nije ukaljao svoj vojnički, ni obraz svoje zemlje.

- Pomogli smo našoj braći i to ćemo uvek činiti, jer je to naš pravoslavni zadatak, obećao je Roman.

Dole, kraj spomenika, žene u kozačkim nošnjama obećavale su ženama iz Višegrada da će doći i iduće godine, a gore, na ulici, srpski i ruski generali ljubili su se u junačke obraze i plakali.



Ginuli, jer su bili hrabri

O herojstvu i bratstvu Srba i Rusa posvedočio je njihov saborac Zoran Tasić. iz Višegrada

- To su bili dobri ljudi, nije bilo boljih na prvoj liniji i u prvoj kafani. Već početkom rata došlo je njih dvadesetak u Višegrad. Bili su obučeni borci. Ginuli su zato što su bili hrabri, zato što su išli tamo gde niko nije smeo. Da su bolje poznavali teren, mi bi stigli do Sarajeva, u dahu će Tasić, stojeći kraj grobnica svojih ratnih drugova, Vasilija Ganijevskog i kozačkog pukovnika Genadija Kotova.

Na ratištu, kaže Zoran Tasić, od Rusa nije bilo boljih, ali kad je primirje, bilo je zlo. Litar rakije za svakoga od njih je bio kao čaša vode.

- Da nije bilo te puste rakije mnogo i Srba i Rusa bi danas bilo među živima. Ali, tako je to u ratu, kaže Tasić.

Generali ponosni na Mladića


Mnogi učesnici otkivanja i osvećenja spomenika nosili su bedževe sa natpisom "Srbi i Rusi večna braća". Penzionisani ruski generali nosili su i bedž sa likom Ratka Mladića.


Prijateljstvo do groba


Višegradski novinar Radoje Tasić pokazuje na spomen ploče sa imenim Nedeljka Gogića i Vasilija Viktoroviča, vernih drugova do poslednjeg daha.


- Zajedno su išli u sve akcije, bili primer junaštva i drugarstva i svega dobrog na svetu... Ali, na kraju su zajedno i stradali i ovde zajedno počivaju, uzdahnuo je Tasić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 15:04
Vjecna im slava i VELIKO HVALA.
Ponedeljak 07.11.2011. 15:51
дошли су и дали за нашу мајку Србију оно највредније што су имали-живот ! Нека им је вечна слава !!!
Ponedeljak 07.11.2011. 16:08
eto vidi... dosli momci i zivot za nas dali. A mi!? Mi srbi jedan po jedan izdajemo i vjeru i naciju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online