Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.01.2014.
14:39
R. TASIĆ - Vesti A

Brusilicom na "genocid"

Na spomeniku bošnjačkim žrtvama u groblju Stražišta u Višegradu radnici komunalnog preduzeća su po nalogu opštinskog građevinskog inspektora Ljiljane Ćirković brusilicom uklonili reč "genocid" koja vređa srpski narod.

Višegrad (Foto: Arhiva)
 

U ovo spomen-obeležje podignuto 26. maja 2012. godine bilo je upisano "Spomen-obeležje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, deci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".


Prilikom skidanja reči "genocid" predsednica Udruženja žena Žrtve rata iz Sarajeva Bakira Hasečić pokušala je da spreči komunalce, ali je onemogućena jakim policijskim snagama koje su od ranog jutra obezbeđivale mesto događaja.

Uvrede snimatelju

Prvi pokušaj skidanja uvredljive reči krajem decembra prošle godine sprečila je grupa Bošnjaka sa Hasečićevom na čelu.
Ona je u četvrtak na najgrublji način sa groblja isterala snimatelja Aleternativne televizije iz Banjaluke nazvavši ga majmunom.

Odmah posle otkrivanja ovog spomenika, koji je postavljen bez ikakve dokumentacije i dozvola, burno su reagovali višegradski Srbi, a Skupština opštine Višegrad na vanrednoj sednici je donela odluku da se spomenik sruši ili natpis koji uznemirava skine.


Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković je juče rekao da je do ovog čina proveden prvostepeni i drugostepeni postupak i da je sa Bošnjacima danima dogovarano da oni skinu uvredljivi natpis što nisu učinili.


- Dokazali smo danas da niko, pa ni Bakira Hasečić, ni predsednik Medžilsa islamske zajednice u Višegradu Bilal Memišević nisu jači od države i zakona. Mi poštujemo sve žrtve i zato spomenik, iako je bespravno izgrađen, nismo dirali - rekao je Kojić.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 14:49
Једини аутохтони народ на овим просторима који је доживио геноцид су СРБИ. Све остало је лаж.
Petak 24.01.2014. 19:14
Zapad ne miruje, finansira kojekakve mislimanske organizacije "zrtava" i "genocida" da bi i dalje sejao razdor i etiketirao Srbe kao zlocince koji treba de se kaju i ispastaju. U normalnoj drzavi ovako nesto ne bi bilo dozvoljeno, ali zato su se oni potrudili da mi nemamo normalne drzave.
Subota 25.01.2014. 12:15
Политиколог Новица Вујић каже:„Реч ”Бошњак'' сковали су Турци,као погрдно име за ”муслимане српскога језика",свих,не само оних из Босне.Фонетски основ назива босанског санџака само им је био добродошао да скују турску реч,којом би исказали презир према људима који су им,током више векова, били извор многих фрустрација.На турском језику ”boş„ значи ”празан„, док је ”nak„ њихов именични завршетак,попут нашег ”Боса-нац„, ”Шумади-нац„ ...Тако да на турском језику ”Boşnak„ значи ”ништак„,”ништарија„ ...Данашњи Турци вероватно више не памте изреку,коју су њихови преци често користили,у презиру на наше муслимане,још од прве половине шеснаестог века па све до 1912. године,када су коначно напустили..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online