Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.11.2011.
06:04
B92 A

Hrvatska profitira od krize u Grčkoj

Poslednja događanja u Grčkoj aktuelizovala su pitanje opstanka monetarne unije i uticaja koji bi šokovi u Evropi mogli imati na Hrvatsku. Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, smatra da je hrvatski bankarski sektor za sada relativno stabilan, jer hrvatske banke, kao ni njihovi inostrani vlasnici, u prošlosti nisu značajno kupovali grčke obveznice.

Kriza u Grčkoj može da dovede investitore iz EU u Hrvatsku
 

"Na taj način grčka kriza neće dovesti do potresa u Hrvatskoj, ali bi Hrvatska svakako trebalo razviti sopstvenu monetarnu strategiju i razvijati se na vlastitom novcu. Ne trebam po svaku cenu težiti pridruživanju monetarnoj uniji, koja će se teško oporaviti od grčkog šoka", napominje Jakovčević za "Slobodnu Dalmaciju".
 

pak, profesora brine sličnost hrvatske i grčke ekonomije, iako bi se u slučaju izlaska Grčke iz evrozone dogodio scenario "kad jednome smrkne, drugome svane".

"Ispadanje Grčke značilo bi da će se Hrvatska pozicionirati bolje, a čak i grčki nautičari u tom bi se slučaju prebacili na hrvatsku obalu. A kad bi italijanski turisti u Hrvatskoj iduće sezone 'podbacili', nama na more došli bi Nemci, Austrijanci, Francuzi i drugi turisti iz kontinentalne Evrope. Uz to, poslednjih godina imamo i veliko povećanje turizma sa istočnim zemljama, iz Ukrajine, Rusije i Kine ", objašnjava Jakovčević.

No, upozorava da u Hrvatskoj, baš kao i u Grčkoj, postoji trend jakog razvoja građevinskog sektora, što je zamka za zemlje bez industrije i bez domaćeg proizvoda za izvoz.

Upravo iz primera Grčke, napominje profesor, treba naučiti da je Hrvatskoj potrebna hitna industrijalizacija i povećanje proizvodnje, jer će u suprotnom biti teško održavati ovaj nivo javne potrošnje i izuzetno veliku spoljnu zaduženost.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 07:20
Izjave koje nisu na svom mestu, profitira samo Nemacka ! Recite u cijem je vlasnistvu vase primorije, veci deo inostranih banaka... i sve je jasno !
Nedelja 06.11.2011. 15:28
Prof. dr. sc. Drago Jakovčević...ekonom!? Ako Grcka i "ispadne" iz EU valjda ce turistima biti jeftinije putovati u Grcku nego u Hrvatsku!? Nauticarima je Italija i Turska bliza nego Hrvatska a o Albaniji i KiM da ne govorimo. Ako se SAD i EU usredsredila na KiM onda sa razlogom (velikim) zbog izlaza na Mediteransko more, dok cete vi, Hrvatska vecno ostati u morskom CORSOKAKU i mozda jos i prolaz kroz njihove vode PLACATI..."pametni", promeni struku pre nego sto vas domaci turisti preplave (Bosnjaci takodje). LOL
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online