Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.10.2011.
04:43
B92, Politika A

HDZ ide na sud zbog krađe para!?

Ozbiljna politička afera preti da izbije u Hrvatskoj - reč je o mogućnosti da se HDZ nađe na sudu, optužen kao pravna osoba odgovorna za isisavanje novca iz javnih preduzeća za stranački crni fond, što je i glavna tačka optužnice protiv bivšeg hrvatskog premijera i predsednika HDZ-a Iva Sanadera, kojem suđenje počinje 28. oktobra.

Sadašnji i bivši premijer Hrvatske, vrhuška HDZ-a: Jadranka Kosor i Ivo Sanader
 

Štaviše, zagrebački ”Večernji list” takvu mogućnost navodi kao već gotovu stvar, tvrdeći iz svojih ”dobro upućenih izvora iz političkih i pravosudnih krugova” da je glavni državni tužilac Mladen Bajić ”već napisao optužnicu protiv HDZ-a”, a samo se čeka pogodan trenutak da se s tim i krene u javnost.


Stranke dosad nisu krivično odgovarale

Istovremeno, tvrdi se i da HDZ protiv Bajića priprema ”žestok odgovor”, pa možda u tome treba i tražiti razloge što se takav proces odlaže, ako ga i bude. Dosad, naime, nijedna politička stranka u Hrvatskoj nije krivično odgovarala za svoje postupke, iako takva mogućnost teorijski postoji prema Zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih osoba.


Materijal za ovakvu eventualnu optužnicu protiv HDZ-a nalazi se u detaljnim svedočenjima bivšeg glavnog logističara i direktora hrvatske carine Mladena Barišića i šefice računovodstva te stranke Branke Pavošević. Oni su u istrazi opisali postupak isisavanja novca iz javnih preduzeća i imenovali glavne nosioce tog ”posla”, koji su listom tadašnji najviši funkcioneri HDZ-a - od Iva Sanadera naniže, kao i mnoge one funkcionere HDZ-a koji su dobijali novac iz tako osiguranog crnog fonda.

Uskok: Istraga u toku

Iz Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) upitani o ovome službeno odgovaraju da je ”u navedenom predmetu, u javnosti poznatom pod nazivom Fini medija, istraga još u toku”, a ”odluka će posle istrage biti donesena u zakonskom roku, o čemu će javnost biti pravovremeno obaveštena”. Iz toga mediji izvlače zaključak da je zapravo ”pitanje dana kada će HDZ biti pozvan na optuženičku klupu”.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 16:59
Hrvatska "psiha" ce im doci glave. Prodali bi i rodjeno dete samo da ostanu na vlasti a posebno "novinarka", jer je tako i dosla do "radnog mesta"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online