Sreda 26.10.2011.
04:43
B92, Politika

HDZ ide na sud zbog krađe para!?

Sadašnji i bivši premijer Hrvatske, vrhuška HDZ-a: Jadranka Kosor i Ivo Sanader
 

Štaviše, zagrebački ”Večernji list” takvu mogućnost navodi kao već gotovu stvar, tvrdeći iz svojih ”dobro upućenih izvora iz političkih i pravosudnih krugova” da je glavni državni tužilac Mladen Bajić ”već napisao optužnicu protiv HDZ-a”, a samo se čeka pogodan trenutak da se s tim i krene u javnost.


Stranke dosad nisu krivično odgovarale

Istovremeno, tvrdi se i da HDZ protiv Bajića priprema ”žestok odgovor”, pa možda u tome treba i tražiti razloge što se takav proces odlaže, ako ga i bude. Dosad, naime, nijedna politička stranka u Hrvatskoj nije krivično odgovarala za svoje postupke, iako takva mogućnost teorijski postoji prema Zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih osoba.


Materijal za ovakvu eventualnu optužnicu protiv HDZ-a nalazi se u detaljnim svedočenjima bivšeg glavnog logističara i direktora hrvatske carine Mladena Barišića i šefice računovodstva te stranke Branke Pavošević. Oni su u istrazi opisali postupak isisavanja novca iz javnih preduzeća i imenovali glavne nosioce tog ”posla”, koji su listom tadašnji najviši funkcioneri HDZ-a - od Iva Sanadera naniže, kao i mnoge one funkcionere HDZ-a koji su dobijali novac iz tako osiguranog crnog fonda.

Uskok: Istraga u toku

Iz Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) upitani o ovome službeno odgovaraju da je ”u navedenom predmetu, u javnosti poznatom pod nazivom Fini medija, istraga još u toku”, a ”odluka će posle istrage biti donesena u zakonskom roku, o čemu će javnost biti pravovremeno obaveštena”. Iz toga mediji izvlače zaključak da je zapravo ”pitanje dana kada će HDZ biti pozvan na optuženičku klupu”.

2024 © - Vesti online