Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.10.2011.
13:29
Beta A

Čija su Pljevlja - srpska ili crnogorska?

Opozicione opštine u Crnoj Gori primenjuju sopstvena pravila o tome da li će i na koji način uvažavati državne simbole i predstavnike Crne Gore.

Igrom slučaja završili u Crnoj Gori: Pljevlja

U Pljevljima i Plužinama, u Herceg Novom nešto manje, odavno je ustanovljena neka vrsta opštinskih "protokola" po kojima se na lokalnim svečanostima ne svira državna himna, ili se skraćuje, a državna zastava se ili ne ističe, ili se to čini krajnje restriktivno.

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) u Pljevljima, čiji je član Miloje Popović nedavno izabran za novog predsednika opštine, saopštio je ovih dana svoju ocenu da su Pljevlja "svesna žrtva Crne Gore". 

U saopštenju kojim je pozdravljena smena lokalne vlasti, takođe je, iznesena ocena da "crnogorski režim" ima želju da "osvoji tvrđavu zvanu Pljevlja". U Pljevljima se mogu čuti ocene i o "okupaciji" Pljevalja od strane Crne Gore.

U tom gradu ovih dana u toku su pripreme za obeležavanje 70. godišnjice partizanske Pljevaljske bitke, a prema pouzdanim saznanjima agencije Beta, i to se radi pod uticajem lokalnog viđenja "odnosa sa Crnom Gorom". Pošto je običaj da na takvim ceremonijama govori neko od najviših državnih zvaničnika, u Pljevljima se već raspravlja o tome ko može biti "prihvaćen" za govornika na proslavi jubileja te bitke.

Navodno, u obzir dolazi samo predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ali ne samo zbog toga što je protokolarno najreprezentativnija ličnost, već i zbog toga što ima drugačije političke stavove od drugih crnogorskih čelnika, a koji su bliži shvatanjima političkih stranaka koje su trenutno na vlasti u Pljevljima.

Crna Gora nije uvek imala promišljenu politiku prema razvoju Pljevalja, što izaziva nezadovoljstvo građana na tom području. Međutim, mnoge relevantne političke izjave i ocene prredstavnika Pljevalja, čak i u crnogorskom parlamentu, upućuju na veću složenost pitanja "odnosa" Crne Gore i tog kraja, piše dopisnik Bete iz Crne Gore.

Poslanik Nove srpske demokratija Novica Stanić je ranijih godina tražio i "redefiniciju" odnosa Pljevalja i Crne Gore.

Pljevlja su u sastav države Crne Gore ušla tačno pre 98 godina, kada su crnogorske i srpske trupe, upravo u oktobru, oslobodile grad osmanlijske vlasti. Grad je 1913. godine, razgraničenjem Crne Gore i Srbije, pripao Crnoj Gori.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 15:32
Pripajanje Pljevalja Srbiji bi bila loša ideja. Time bi se smanjio broj Srba u Crnoj Gori i povećale bi se šanse za asimilaciju Srba u novostvorenu naciju. Pljevljima je mjesto u Crnoj Gori. Ja sam Srbin i ponosan sam što sam Crnogorac (ova odrednica je isključivo geografska, ,,pošto su Crnogorci po narodnosti Srbi, a crnogorske narodnosti ne postoji'')
Ponedeljak 24.10.2011. 15:51
Pa ako se misli na nacionalnost onda srpska, a ako se misli na regionalni pojam onda crnogorska (kao što bi u Krajini bila krajiška, u Šumadiji šumadijska). Dakle, srpska i crnogorska!
Ponedeljak 24.10.2011. 17:33
pljevlja su vasojevska
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online