Ponedeljak 24.10.2011.
13:29
Beta

Čija su Pljevlja - srpska ili crnogorska?

Igrom slučaja završili u Crnoj Gori: Pljevlja

U Pljevljima i Plužinama, u Herceg Novom nešto manje, odavno je ustanovljena neka vrsta opštinskih "protokola" po kojima se na lokalnim svečanostima ne svira državna himna, ili se skraćuje, a državna zastava se ili ne ističe, ili se to čini krajnje restriktivno.

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) u Pljevljima, čiji je član Miloje Popović nedavno izabran za novog predsednika opštine, saopštio je ovih dana svoju ocenu da su Pljevlja "svesna žrtva Crne Gore". 

U saopštenju kojim je pozdravljena smena lokalne vlasti, takođe je, iznesena ocena da "crnogorski režim" ima želju da "osvoji tvrđavu zvanu Pljevlja". U Pljevljima se mogu čuti ocene i o "okupaciji" Pljevalja od strane Crne Gore.

U tom gradu ovih dana u toku su pripreme za obeležavanje 70. godišnjice partizanske Pljevaljske bitke, a prema pouzdanim saznanjima agencije Beta, i to se radi pod uticajem lokalnog viđenja "odnosa sa Crnom Gorom". Pošto je običaj da na takvim ceremonijama govori neko od najviših državnih zvaničnika, u Pljevljima se već raspravlja o tome ko može biti "prihvaćen" za govornika na proslavi jubileja te bitke.

Navodno, u obzir dolazi samo predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ali ne samo zbog toga što je protokolarno najreprezentativnija ličnost, već i zbog toga što ima drugačije političke stavove od drugih crnogorskih čelnika, a koji su bliži shvatanjima političkih stranaka koje su trenutno na vlasti u Pljevljima.

Crna Gora nije uvek imala promišljenu politiku prema razvoju Pljevalja, što izaziva nezadovoljstvo građana na tom području. Međutim, mnoge relevantne političke izjave i ocene prredstavnika Pljevalja, čak i u crnogorskom parlamentu, upućuju na veću složenost pitanja "odnosa" Crne Gore i tog kraja, piše dopisnik Bete iz Crne Gore.

Poslanik Nove srpske demokratija Novica Stanić je ranijih godina tražio i "redefiniciju" odnosa Pljevalja i Crne Gore.

Pljevlja su u sastav države Crne Gore ušla tačno pre 98 godina, kada su crnogorske i srpske trupe, upravo u oktobru, oslobodile grad osmanlijske vlasti. Grad je 1913. godine, razgraničenjem Crne Gore i Srbije, pripao Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online