Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2011.
11:14
Vestionline A

Dodik posetio Srbe u Americi

U zvaničnoj poseti Americi boravio je Milorad Dodik, predsednik RS, koji je razgovarao sa Američkim zvaničnicima u Vašingtonu, predstavnicima srpske zajednice u Čikagu i prisustvovao proslavi 100. godišnjice postojanja crkve "Svetog Đorđa" u Šerirvilu u Indijani.

U petak je u organizaciji Srpsko-američke privredne komore i konsultantske firme "SNR Denton" priređena diskusija o mogućnostima za ulaganje u RS, u oblastima energetike, telekomunikacija, infrastrukture i informativnih tehnologija.

"Imao sam važne razgovore sa političkim predstavnicima i ljudima iz biznisa. Ovih dana mi imamo završen jedan ciklus u kome smo uspeli da RS vratimo na jedan pozitivan pravac, u odnosu na poimanje drugih i stvarima koje se u RS dešavaju. Samo pre nekoliko godina RS je bila objekat u kome su se vršili različiti eksperimenti , sa njenim nadležnostima i potencijalima, to smo zaustavili i vratili dostojanstvo i institucijama i Republici. Na zalost, neki zvaničnici iz ove zemlje to nisu blagonaklono gledali, ali realnost je da RS poštuje izvorni Dejton, a ne razne bravure i akrobacije na temu Dejtona. Druga važna tema je pitanje Kosova, ja sam opet izneo stav da je priznanje nezavisnosti Kosova bilo greška, što se ovih dana itekako potvrđuje, a da bi rehabilitacija odnosa SAD sa Srbima u celini morala biti obostrana. Čijenica da je BiH članica Saveta bezbednosti UN i sadašnji aktuelni zahtev Palestine da se prizna država takodje je konfliktno pitanje, a RS participira u odlukama i stavovima BiH i o tom pitanju. Važan smo faktor i u tom ukupnom procesu, a mi insistiramo na dogovoru o zajedničkim granicama, bez zloupotrebe procedura i struktura UN, što bi dovelo do stvaranja još većih problema u regionu. "- kaže za "Vesti" Milorad Dodik.


Na naše pitanje šta kaže onima koji se protive njegovom stavu za poštovanje izvornog Dejtona, Dodik odgovara:
"Ima takvih i tamo i ovde, ima ih mnogo, i neće oni nestati ni lako ni brzo, niti
promeniti stavove. Ali, oni se moraju suočiti sa našom odlučnošću da poštujemo medjunarodne ugovore. Do sada je vladala nelogična situacija u kojoj je RS bila proglašavana za antidejtonsku, iako smo se mi za taj sporazum od početka zalagali. Neke strukture su, u stvari, proglasile Dejton mrtvim i pokušale da vladaju BiH na bazi takozvanog duha Dejtona. Danas je veoma jasno šta se može, a šta ne može u BiH, a RS ima pravo da tvrdi da je radila u skladu sa medjunarodnim dogovorima."
 

Šta je danas, osim ekonomskih problema, najveći problem u RS?

"Ekonomska kriza je prisutna, ona je u Americi veoma vidljiva, jer sam ovde bio pre 4 godine, u vreme opšteg procvata i poleta, i ta razlika je ogromna. I mi smo zaustavljeni u ekspanziji, koja je tih godina takodje bila vidljiva. Ipak, mislim da mi niso otišli u tu tešku depresiju, koja je ugrozila svet. Mi imamo ogromne probleme i njih smo svesni, ali imamo optimizam i entuzijazam da ih rešimo. Jedan od načina su i ovi razgovori sa važnim ljudima sa naših prostora, danas uspešnim poslovnim ljudima u američkim korporacijama, da sa njima razmenimo informacije i poslovno i emotivno ih zainteresujemo da pomognu rodnom kraju. Nama ne trebaju donacije, mi smo došli da uspostavimo poslovne kontakte i privučemo kapital i investicije u RS."

Na pitanje- Kako zdravlje, milorad Dodik kaže:

"Odlično! Vidite i sami kako izgledam."


Nakon posete Čikagu, predsednik Dodik je u Njujorku održao predavanje na Kolumbija univerzitetu o političkim pitanjima važnim za regiju i bio pokrovitelj donatorske večere za podršku opstanka Katedre za srpski jezik na Kolumbija univerzitetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online