Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 21.10.2011.
13:38 >> 17:50h
Vestionline A

Hrvatska izglasala zakon o ništavnosti

Poslanici Hrvatskog sabora izglasali su danas Zakon o ništavnosti pojedinih pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, uz naknadni amandman vlade, kao i deklaraciju o odnosima Hrvatske i Srbije.

Zgrada hrvatskog sabora u Zagrebu
 

Pošto je, posle duge neizvesnosti, skupljen kvorum od 77 glasova, Sabor je usvojio zakon sa 75 glasova, a suzdržano je bilo dvoje poslanika.

Pupovac: Zakon štetan

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac ocenio je da je Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, štetan.
To će najbolje osetiti oni kojih se to tiče i oni koji će postati taoci tog zakona, tvrdi Pupovac, koji nije bio na današnjem glasanju.
On je izrazio nadu da će se to brzo promeniti i da niko od hrvatskih veterana, ni drugih građana Hrvatske neće trpeti posledice takvog zakona, pošto se to promeni u međudržavnom sporazumu.

Pre glasanja, ministar pravde Dražan Bošnjaković predstavio je amandman u smislu izmene jednog člana zakona koji predviđa da Hrvatska neće ispunjavati zamolnice oko pravne pomoći ako je postupak po takvm zamolnicama suprotan interesima Hrvatske. O postupku odlučuje ministar pravde.

Za deklaraciju o odnosima Hrvatske i Srbije glasalo je 75 poslanika, jedan je bio suzdržan, a poslanik Bošnjaka Šemsudin Tanković bio je protiv.

HDZ-u su kvorum obezbedili poslanici Hrvatske seljačke stranke, nezavisni poslanici i neki manjinski poslanici, ali ne i Samostalne demokratske srpske stranke.

Većina od 60 poslanika bila je za to da se poslaniku Socijaldemokratske partije Željku Jovanoviću ukine imunitet zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega podneo HDZ, što je prvi takav slučaj. Na istoj sednici odbijen je zahtev za skidanje imuniteta za poslanika HDZ-a Petra Mlinarića.

Jednoglasno je prihvaćen zakon o odnosima Hrvatska prema Hrvatima van zemlje.

Homen: Odluka Sabora ne dobrinosi pomirenju

Dravni sekretar u Ministarstvu pravde: Slobodan Homen
 

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je danas da odluka Hrvatske ne doprinosi pomirenju u regionu i suočavanju sa prošlošću, što je preduslov za sve države na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Homen je istakao da jednostrani potez Hrvatske vraća korak unazad i da ne doprinosi suočavanju sa prošlošću i procesuiranju zločinaca, već im pomaže da izbegnu krivicnu odgovornost.

"Iskustvo pokazuje da kada se politika umesa u pravo, imamo krizu u međusobnim odnosima", kazao je Homen.

On je izrazio žaljenje što Hrvatska nije uvažila apele Evropske unije, relevantnih međunarodnih organizacija i stručnjaka iz celog regiona.

"S obzirom da se radi o aktu koji nije u skladu sa međunarodnim pravom, odluku hrvatskog Sabora da usvoji predlog Vlade Hrvatske doživljavam kao deo političke kampanje uoči izbora", naveo je Homen i dodao da ratni zločini kao krivično delo ne zastarevaju.

"Ne želim da ulazim u odnose na hrvatskoj političkoj sceni, ali se nadam da će u budućnosti, neki novi odnos političkih snaga, staviti ovaj akt van snage i doneti zakonsko rešenje koje je u skladu sa principima pravde, standarda EU i pravilima struke", naveo je Homen.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 13:40
Cestitam ! Tako se vodi drzava . A ne kao neka nazovi drzava koja hapsi svog Vucurevica i hoce da ga izruci neprijateljskoj drzavi .
Petak 21.10.2011. 16:12
Е САДА ЋЕ ПОНОВО ТАДИЋ ДА СЕ ИЗВИЊАВА
Petak 21.10.2011. 16:22
A KO JE OVAJ HOMEN UOPSTE...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online