Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 13.10.2011.
21:22
Pressonline A

Knin goreo zbog Gotovine

Šesnaest godina posle proterivanja velikog broja Srba iz Hrvatske i paljenja njihovih kuća, vatra je ponovo gorela nad Kninom. U noći između utorka i srede na Kninskoj tvrđavi velikom bakljadom simbolično je proslavljen 56. rođendan haškog osuđenika Ante Gotovine, čemu je podršku dala i kninska gradonačelnica i funkcionerka vladajućeg HDZ-a Josipa Rimac.

Ante Gotovina je u Hrvatskoj slavljen kao heroj
 

Na vrhu tvrđave tačno u ponoć umesto rođendanskih svećica zapaljeno je 56 baklji, što je predstavljeno kao "zajednička čestitka hrvatskih branitelja, a posebno navijačkih grupa iz svih delova Hrvatske". Učesnici su potpisali čestitku koja će biti dostavljena Gotovini u Hag.

Stazama Jadranke Kosor

- Želimo da čestitamo rođendan našem heroju generalu Anti Gotovini i to s mesta na kojem je podignuta hrvatska zastava kao simbol pobede - rekao je na proslavi Boris Mužanović, predsednik zadarskog ogranka udruženja "Zavet".

Činjenica da je podršku ovom skupu dala gradonačelnica Knina smatra se kontinuitetom politike premijerke Jadranke Kosor koja je tokom proslave akcije "Oluja" javno pozdravila generale osuđene za najstrašnije zločine nad Srbima. Takvu politiku hrvatski analitičari povezuju sa nastupajućim parlamentarnim izborima i činjenicom da je HDZ dostigao „istorijski minimum" u svojoj popularnosti i pokušava da povrati desničarski orijentisane glasače.


Zbog toga opozicija optužuje Kosorovu da je u poslednjih mesec dana pomenula Gotovinu, Tuđmana i "Oluju" više nego za prethodnih deset godina. Miodrag Linta, ispred Koalicije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske, kaže za Press da hrvatska vlast isticanjem antisrpskih stavova pokušava da ojača svoju popularnost u očekivanju nastupajućih izbora, ali da to ne menja činjenicu da se Srbi jasno označavaju kao građani drugog reda.


- Država Hrvatska ovakvim potezima jasno stavlja do znanja Srbima da oni nisu poželjni u toj državi. Ako državne institucije pozdravljaju i obeležavaju rođendan generala za koga je sud u Hagu utvrdio da je imao za cilj proterivanje Srba sa prostora Hrvatske, to ne može da se opere nikakvim opravdanjem da je to zbog izbora - kaže Linta.

Kritike iz Brisela

Hrvatska se poslednjih meseci nalazi na meti kritika Evropske komisije, jer se kontinuirano veličanje osuđenih za zločine nad Srbima procenjuje kao kršenje obaveza saradnje sa Haškim tribunalom, dok je Vladin predlog zakona o ništavnosti srpskih tužbi okarakterisan kao kršenje evropskih principa u pravosuđu na koja se Hrvatska obavezala tokom pregovora za članstvo u EU.
- Mi smo apelovali Evropskom parlamentu ukazujući da Hrvatska nedvosmisleno krši saradnju sa Haškim tribunalom, a slične poruke su premijerki Kosor dolazile iz briselskih kabineta - kaže Linta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 21:35
Сада када више нема срба(жртвених јагњади) ви хрвати ћете се кад-тад, од толике силне мржње коју поседујете, међусобно побити.
Četvrtak 13.10.2011. 22:45
Kod ustasa nista novo.
Četvrtak 13.10.2011. 23:35
Nebi me zacudilo da Pavelicev rodjendan slave u Jasenovcu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online