Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2011.
15:05
Ž. Marković - Vesti A

Dijasporcu vratio 3.000 maraka

Očajan je bio Perica Filipić (32) iz Jakupovaca kod Laktaša koji prehranjuje suprugu i troje dece, radeći kao fizički radnik u Malmeu u Švedskoj kada je početkom ove sedmice izgubio novčanik u kojem se nalazilo oko 3.000 konvertibilnih maraka.

GEST ZA PAMĆENJE: Ile Tanasić i Perica Filipić
 



Nije mogao da veruje da je novac koji je krvavo zaradio u inostranstvu nepovratno izgubljen, a onda mu je proviđenje poslalo Ileta Tanasića koji je izgubljeni novčanik našao u selu i bez razmišljanja ga doneo u kuću Filipića.


Tanasić, izbeglica iz Ključa, kaže da njegova porodica živi izuzetno teško, ali da nikada nije pomislio da ne vrati novčanik.


- Poštujem svaku paru koju je neko zaradio na pošten način. Ni momenta se nisam dvoumio da vratim novčanik i isto bi to uradio da je unutra bila i mnogo veća suma novca. Srećom, u novčaniku su bile i neke uplatnice na ime Goranke Filipić i to mi je bio početni trag - kaže Tanasić.


Ovaj čovek priča da se odmah kod komšija raspitao da li znaju išta o toj ženi i da su mu oni potvrdili o kome se radi.


- Rekli su mi da je Goranka supruga čoveka koji stanuje nekih 500 metara dalje, koji se nedavno vratio iz Švedske, te da je reč o izuzetno poštenoj i čestitoj familiji. Bez razmišljanja sam otišao do njihove kuće i jednom starijem čoveku, koji mi se predstavio kao Gorankin svekar, vratio novčanik i pare. Njegovoj sreći nije bilo kraja - priča Tanasić.


Nakon što ga je otac obavestio o vraćnom novčaniku, Perica Filipić je odahnuo i odmah pozvao Tanasića da mu se zahvali.


- Ne verujem da bi mnogo ljudi ovo uradilo jer ipak se radi o velikoj svoti novca. Računao sam da su te pare izgubljene. Tog jutra supruga i ja smo otišli u Laktaše da u banci razmenimo 15.000 švedskih kruna za 3.150 konvertibilnih maraka, pošto mi se u subotu ženi rođeni brat. Inače, taj novac sam krvavo zaradio u Švedskoj, gde svakih par meseci odlazim kao fizički radnik i zarađujem za život. Međutim, kad smo se vratili kući videli smo da nema novčanika i, što je najgore, nismo imali pojma gde je mogao nestati. Srećom, našao se pošten čovek da ga nađe i vrati - kaže Filipić i dodaje da je sada našao još jednog prijatelja kojem će se sigurno odužiti.

Poštenje porodična tradicija


Ile Tanasić priča da je jedan od njegovih sinova nedavno takođe pronašao izgubljeni novčanik. U njemu je bilo oko 4.000 maraka.


- Bez ikakvog razmišljanja je istog časa krenuo da pronađe vlasnike i vrati im pare. U mojoj porodici poštenje je uvek bilo na prvom mestu - kaže Ile Tanasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online