Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 13.10.2011.
12:59
Đ. Barović - Vesti A

Mladić jedva čeka suđenje

Među onima koji su videli generala Ratka Mladića pre nego što je prebačen u bolnicu, je i publicista i novinar iz Beograda Ljiljana Bulatović. Autor više knjiga o komandantu Vojske RS kaže za "Vesti" da je general odavao utisak osobe koja je na svaki način želela da prikrije svoje loše zdravstveno stanje.

  

- Sa njegovom suprugom Bosiljkom sam ga obišla 3. i 4. oktobra, faktički nepunih 24 časa pošto je kolabirao u svojoj ćeliji, a kasnije se ustanovilo da ima i zapaljenje pluća. Razgovarali smo ukupno oko 12 časova i nisam mogla da se otmem utisku da želi da prikrije kako mu je zaista loše, i to samo da nas ne bi uznemirio ili uplašio, svedoči Bulatovićeva.
 

Na šta mislite?

- Ne možete verovati koliko je pokušavao da bude pokretan, duhovit i nasmejan. Kao da je pokušao da nas zavara da nismo u Haškom tribunalu, već negde drugde.
 

Jeste li se posle čuli sa njim?

- Nisam, ali jeste njegova žena. Pozvao ju je, mislim u subotu, i kada ga je pitala kako je, on je odgovorio: "Nisam dobro Boso". Nikada do tada joj tako nešto nije rekao, uvek bi joj govorio da je dobro. Verujem da je ubrzo zatim i završio u bolnici.

A, otkuda vi u Hagu?

- Otišla sam na poziv generala. Želeo je da mi dopuni detalje koje sam objavila u nekoliko knjiga o njemu. Iznenadila sam se da je poslednju, "Raport komandatu", pedantno podvlačio sa opaskama o najvažnijim događajima iz rata u Bosni.

Znači da ih je čitao dok se skrivao?

- Mislim da jeste. Kada je stigao u tu sobu gde su posete, rekla sam mu: "Generale, došla sam da vam predam raport", a on mi je odgovorio: "Ljiljana, vi ste već raportirali, istoriji". To je za mene ogromno priznanje.

Ako nije tajna, o čemu ste pričali?

- Pretresli smo život. Razgovarali o događajima iz rata, o porodici, nekim ljudima iz rata, o našim sudbinama. Plakala sam jer se u više navrata u priči o drugima, prisećao svoje kćerke Ane. Nekoliko puta mi je rekao: "Ana je moje drugo biće".

Da li ste pričali i o događajima u Srebrenici?

- Kako je Srebrenica deo optužnice protiv njega, ne smem da iznosim detalje, ali jako ga boli što se iznose brojne neistine. Rekao mi je da jedva čeka početak suđenja kako bi najzad mogla da se čuje i njegova istina. Doslovce mi je kazao: "Ljiljo, mene u životu jedino drži želja da svojim izjavama u Hagu doprinesem istini o ratu u Bosni a time i ujedinjenju srpskog jata".

Možda Vam je rekao i gde se skrivao?

- Uglavnom je na tu temu govorio u šiframa, ali je ispričao i neke jako zanimljive detalje, ali mislim da ovo nije trenutak da pričamo o tome.
 

Musaka "dva generala"

 

Ljiljana Bulatović kaže da je u Hagu imala prilike i da proba hranu koju su spremali neki haški optuženici.

 

- Drugog dana posete, Mladić nam je doneo i ručak koji je pripremao za nas zajedno sa generalom Dragoljubom Ojdanićem. Verujem da je Ojdanić zapravo sve uradio, ali je Mladiću bilo važno da nas na ovaj način ugosti. Verovali ili ne, musaka koju su spremili je bila odlična - kaže Ljiljana Bulatović. 


Uskoro "Raport 2"


Knjige o generalu Mladiću, od kojih je poslednja "Raport komandantu" doživela i više izdanja, ali i međunarodnih nagrada. Bulatovićeva uveliko završava i nastavak ove knjige u kojoj će se naći i neki detalji iz Haškog tribunala.


- U novoj knjizi "Raport komandantu - ogledalo epohe", naći će se i događaji u poslednjih nekoliko godina s kojima će ova priča biti zaokružena - kaže ona. 


Mladića svi uvažavaju


Ljiljana Bulatović kaže da su netačne priče o tome da je general u svađi sa većinom drugih pritvorenika i osobljem Tribunala.


- Stražari ga veoma uvažavaju i čine sve da mu boravak u zatvoru bude što lakši. Isto pokušavaju i pritvorenici - kaže Bulatovićeva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 16:57
Zelim mu toliko zdravlja i snage da uspe da kaze ono sto mu jos na srcu lezi...Ideja nikada ne umire. Ziveo gen. Maladicu!
Sreda 02.11.2011. 11:31
drzi se srbine brate,vlast nije srpski narod!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online