Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2011.
03:47
B92 A

Kosor: Srbija se "pravno" širi

Zakon o ništavosti pravnih akata Srbije je pokušaj da se spreči proširenje jurisdikcije jedne države na područje druge, kaže hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor

Govoreći o zakonu o kome je vođena žučna rasprava u Saboru, dok je za sutra predviđeno glasanje, Kosorova je najavila da će vlada na njega uputiti još jedan amandman, koji bi učvrstio težnju da svako ko je odgovoran za ratni zločin - za njega i odgovara, prenose beogradski mediji..

"Time se otklanjaju strahovi da neko ne bi odgovarao za zločine", izjavila je Kosorova koja je borbu protiv ratnih zločinaca poredila i s borbom protiv korupcije.

"Moja vlada smatra da svako mora odgovarati za ratni zločin, pa je i na to prisutna nulta tolerancija", rekla je ona.

Ocenivši da "sada ima mnogo onih koji imaju različite primedbe na zakon o ništavosti", Kosorova je rekla da se "niko nije oglašavao kad je bio uhapšen vukovarski veteran Tihomir Purda, kada su bili veliki problemi, a hrvatski veterani uznemireni".

"Tada niko osim mene i mojih kolega u vladi nije stao pred hrvatske veterane i pokušao da objasni da se zaista nešto mora preduzeti", kazala je ona.

Prema rečima Kosorove, mnogi koji danas kritikuju predloženi zakon nisu, ili ona bar nije čula, izrekli ni jednu reč kad je u Srbiji donet zakon kojim se Srbija jurisdikcijom proširila na područje Hrvatske.

"Ovde je naprosto reč o činjenici da se više ne može dozvoliti ni uznemiravanje veterana ni destabilizacija Hrvatske", kazala je premijerka.

"Sada je došlo preko 40 optužnica, ne znamo hoće li sutra ili naredni mesec doći još 40 ili stotinu, a među optužnicama su i mnoge prema ljudima koji su već bili osuđivani u Srbiji i više nisu živi", rekla je Kosorova naglasivši da Hrvatska mora pokušati da nađe odgovor kako da to prestane.

"Ovo je naš pokušaj da kažemo - dosta je; jer i pored toga što državna tužilaštva i ministarstva pravde Hrvatske i Srbije imaju sporazum, optužnice se događaju", rekla je Kosorova.

Ona je zaključila da, "ako se neko dokazao punom saradnjom s Haaškim sudom u nastojanju da svi ratni zločinci, bez obzira kako se zvali i koje su nacionalnosti, moraju odgovarati, onda je to Hrvatska".

Na pitanje šta misli o izjavi poslanika HDZ-a i predsednika udruženja ratnih invalida Josipa Đakića na račun vođa opozicije - "Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... Mislio sam da sastavljaju srpsku, a ne hrvatsku vladu", na šta je uz brojne političare reagovao i ombudsman Jurica Malčić, Kosorova je rekla da bi "volela da je ombudsman uvek tako brz".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online