Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2001.
12:01
M. Đ. - Vesti A

Pravoslavci po receptu NDH

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji apelovala je da se državni organi u Hrvatskoj "pozabave" incijativom za uspostavljanje "Hrvatske pravoslavne crkve" i zaustave "profašističko podzemlje u namerama daljeg zastrašivanja svojih građana srpske nacionalnosti".

Razrušen: Hram Srpske pravoslavne crkve kraj Šibenika
 

Koalicija u saopštenju navodi da se ova inicijativa pojavila u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana "od neidentifikovane grupe ljudi" i da imaju sajt koji "po svome sadržaju falsifikuje istorijske činjenice, širi versku i nacionalnu netrpeljivost, negira postojanje Srba u Hrvatskoj i upotrebljava fašističke simbole iz zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH)".
 

U saopštenju Koalicije, koju čini 48 izbegličkih udruženja, podseća se da ideja o "Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi" nije nova i da je nastala u krilu frankovačke ideologije koju je kasnije preuzela Pavelićeva nacistička NDH kao deo genocidnog uništavanja Srba u Hrvatskoj i BiH.
 

Udruženje hoće da bira "patrijarha"

Zadranin Ivo Matanović rekao je da ne vidi razloga da krije da je on u inicijativnoj grupi koja je osnovala "Hrvatsku pravoslavnu zajednicu".
- Mi ćemo se registrovati kao udrženje građana. Uložili smo puno truda u našu veb stranicu, na kojoj je sve objašnjeno. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, koja treba da bude samostalna i da ima svog poglavara, a ne da bude vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu - kaže Matanović.

"Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju Hrvatske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa", dodaje se u saopštenju.
 

Današnja Evropa, kako se navodi, sagrađena je na temeljima i vrednostima antifašizma, pa se ova "profašistička i pronacistička inicijativa usmerena na negaciju Srba u Hrvatskoj i njihov nestanak" ne može okvalifikovati nikako drugačije nego kao štetni istorijski anahronizam suprotan evropskim vrednostima.
 

Podsetimo, u Ogulinu je pokrenuta inicijativa za osnivanje, kako je navedeno, "Hrvatske pravoslavne zajednice", koja ne bi imala ništa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
 

Na plakatu "inicijativnog odbora" koji je objavljen u hrvatskim medijima, naslikana je karta Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Hrvatske koja uključuje i BiH, a tu su i šahovnica i krst, te slika Nikole Tesle.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online