Ponedeljak 24.12.2001.
12:01
M. Đ. - Vesti

Pravoslavci po receptu NDH

Razrušen: Hram Srpske pravoslavne crkve kraj Šibenika
 

Koalicija u saopštenju navodi da se ova inicijativa pojavila u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana "od neidentifikovane grupe ljudi" i da imaju sajt koji "po svome sadržaju falsifikuje istorijske činjenice, širi versku i nacionalnu netrpeljivost, negira postojanje Srba u Hrvatskoj i upotrebljava fašističke simbole iz zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH)".
 

U saopštenju Koalicije, koju čini 48 izbegličkih udruženja, podseća se da ideja o "Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi" nije nova i da je nastala u krilu frankovačke ideologije koju je kasnije preuzela Pavelićeva nacistička NDH kao deo genocidnog uništavanja Srba u Hrvatskoj i BiH.
 

Udruženje hoće da bira "patrijarha"

Zadranin Ivo Matanović rekao je da ne vidi razloga da krije da je on u inicijativnoj grupi koja je osnovala "Hrvatsku pravoslavnu zajednicu".
- Mi ćemo se registrovati kao udrženje građana. Uložili smo puno truda u našu veb stranicu, na kojoj je sve objašnjeno. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, koja treba da bude samostalna i da ima svog poglavara, a ne da bude vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu - kaže Matanović.

"Danas, kad su države i narodi bivše SFR Jugoslavije na pragu integracije u EU i kad je zahtev vremena da normalizuju odnose i uspostave saradnju, inicijativa o pravljenju Hrvatske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego opstrukcija tog neminovnog procesa", dodaje se u saopštenju.
 

Današnja Evropa, kako se navodi, sagrađena je na temeljima i vrednostima antifašizma, pa se ova "profašistička i pronacistička inicijativa usmerena na negaciju Srba u Hrvatskoj i njihov nestanak" ne može okvalifikovati nikako drugačije nego kao štetni istorijski anahronizam suprotan evropskim vrednostima.
 

Podsetimo, u Ogulinu je pokrenuta inicijativa za osnivanje, kako je navedeno, "Hrvatske pravoslavne zajednice", koja ne bi imala ništa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
 

Na plakatu "inicijativnog odbora" koji je objavljen u hrvatskim medijima, naslikana je karta Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Hrvatske koja uključuje i BiH, a tu su i šahovnica i krst, te slika Nikole Tesle.

2024 © - Vesti online