Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.09.2011.
21:49
Srna A

Krajišnici: Ne odustajte od tužbe protiv Hrvatske

Srbi Krajišnici u dijaspori protiv su povlačenja tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije za genocid, jer veruju da će uspeti da dokažu da je u Hrvatskoj izvršen genocid nad Srbima, rekao je danas direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Verujemo da ćemo dokazati genocid: Savo Štrbac

"Imamo puno razloga da verujemo da ćemo uspeti da dokažemo genocid nad nama, a ne obratno. U prilog tome ide i genocid u Drugom svetskom ratu nad Srbima za vreme NDH, kojeg mi dokazujemo u ovoj tužbi, i to će nam biti jako dokazno sredstvo da je period od 1991. do 1995. godine nastavak genocida iz Drugog svj

etskog rata", istakao je Štrbac.

On je naglasio da Srbi, Krajišnici, imaju jak "vetar u leđa", kao što je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima za udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio prisilno i trajno isterivanje Srba.

"To je etničko čišćenje, a od etničkog čišćenja do genocida je mali korak i mi ćemo tu genocidnu nameru uspeti i da dokažemo i preko onoga što je učinjeno u Drugom svetskom ratu i preko onoga što je učinjeno u poslednjem ratu, posebno u vreme `Oluje`", naglasio je Štrbac.

Prema njegovim rečima, u prilog tome ide i nedavna odluka Federalnog suda u Čikagu da prihvati tužbu srpskih organizacija protiv američke agencije "MPRI", koja okuplja uglavnom penzionisane američke generale, u kojoj se tvrdi da su oni obučili, naoružali i isplanirali akciju "Oluja".

Štrbac ističe da Srbi, Krajišnici u dijaspori pozdravljaju izjavu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da ta zemlja neće povući tužbu protiv Srbije za genocid.

"Protiv smo povlačenja tužbe i protivtužbe za genocid i bilo kakvih sudskih ili vansudskih nagodbi o ovako preozbiljnoj stvari kao što je genocid", rekao je Štrbac.

Istakavši da bi najbolje bilo da najviša pravosudna ustanova kao što je Međunarodni sud pravde u Hagu otvori glavni pretres i donese odluku o tom pitanju, Štrbac je rekao da ta odluka može biti trojaka - da sud utvrdi da je obostrano počinjen genocid, da je genocid bio jednostran ili da ga uopšte nije bilo.

Komentarišući izjavu Kosorove da će Hrvatska slaviti "Oluju" i kad uđe u EU, Štrbac je rekao bi EU menjala svoj osnovni princip - antifašizam ako bi dozvolila takvo ponašanje Hrvatske, a primila je u članstvo.

"Haški tribunal je rekao da je 'Oluja' etničko čišćenje. Ne može i jedno i drugo, i EU i slavljenje 'Oluje", poručio je Štrbac.

On je rekao da bi želio da Hrvatska donese zakon kojim će biti proglašeni ništavnim svi pravni akti i bivše Jugoslavije i bivše JNA, što je Kosorova, takođe, najavila.

"Valjda bi i država Srbija uzvratila istom mjerom, pa ne bi priznala 1.549 što optužnica, istraga, presuda. Mi i to priželjkujemo", poručio je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2011. 22:10
Ne odustajati protiv tuzbe niposto, dosta su nam jada napravili i sada oni pokrecu neke tuzbe, slave oluju i ustaske zlocince. Treba ih godinama i decenijama drzati na sudu jedino ce tako biti malo mirniji, dokaza ima na tone a proteranim ljudima i porodicama pobijenih treba neka satisfakcija.
Ponedeljak 26.09.2011. 00:12
Ko povuce tuzbu taj je izdajnik i sa njim vise nema demokratije,jer ko ti zlo misli,ne mozes ni ti njemu dobro,zakon logike tu vlada!CCCC
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online