Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.09.2011.
16:51
Srna A

Parastos za pobijene Srbe u Srebrenici

U mestu Podravanje u opštini Srebrenica danas je obeleženo 19 godina od stradanja 32 srpska civila i vojnika iz ovog sela koje su muslimanske snage ubile na današnji dan 1992. godine.

Kod novoizgrađene crkve Ognjene Marije u Podravanju, u prisustvu nekoliko stotina građana, služen je parastos za svih 57 mještana ovog sela poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Foto: Ilustracija

Jake muslimanske snage iz Srebrenice i Žepe 24. septembra 1992. godine sinhronizovanom akcijom opkolile su ovo udaljeno planinsko srpsko selo, presekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i krenule u artiljerijsko-pešadijski napad u koje su poginula 32 srpska civila i vojnika, među kojima i sedam žena.

Posle borbe "prsa u prsa" u večernjim časovima grupa meštana je uspela da se izvuče iz okruženja. Neki su se sakrili u obližnje šumarke i bujad i posle višednevnog skrivanja su se izvukli iz obruča. Svih 120 kuća i ostali privredni i pomoćni objekti u Podravanju tog dana su spaljeni, a prethodno je opljačkana sva srpska imovina.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović izjavio je da je žalosno da za zločin nad Srbima u Podravanju, kao i za brojne druge počinjene nad srpskim civilima u i oko Srebrenice, niko od Bošnjaka nije odgovarao, dok su za stradanje bošnjačkih vojnika Srbi kažnjeni sa više od 1.000 godina zatvora, što pokazuje da međunarodni i domaći sudovi i tužilaštva rade pristrasno optužujući samo Srbe.

"Mi se sa tim nećemo nikada pomiriti i istrajno ćemo nastaviti rad da dokažemo da su ovde počinjeni masovni zločini nad Srbima i da za to odgovorni moraju biti sankcionisani, jer bez pune istine i zadovoljenja zakonske pravde ne može doći do pomirenja", istakao je Milovanović.

Meštanka Draginja Tomić, koja je tog dana ostala bez muža Mihajla, svedoči da su u napadu učestvovale komšije muslimani, koji su radili u šumarstvu i rudniku boksita i poznavali meštane, u čije su domove često svraćali, pa su tog dana poimenično dozivali meštane da izađu da ih kolju.

Ona dodaje da su joj muža spalili i da je nađeno svega nekoliko kostiju, koje su sahranili.

"Sposobni muškarci su pružali otpor iako je selo već gorelo, a civili su bežali i krili se u šumarcima. Neke žene su nosile municiju muškarcima i izvlačile smo ranjene, ukazivale im prvu pomoć, ali ih nismo mogli evakuisati, jer je jedina putna komunikacija prema Milićima bila presečena", kaže Tomićeva.

Od 120 zapaljenih kuća u Podravanju na današnji dan pre 19 godina njih 80 još nije obnovljeno, selo još nema vodu. Nekoliko staračkih domaćinstava koja su bila prinuđena da se vrate na svoja imanja još žive u šupama i podrumima porušenih kuća, jer ih zaobilaze oni koji odlučuju o dodeli donacija za obnovu kuća u srebreničkoj opštini, gde je obnovljeno više stotina bošnjačkih kuća u koje se njihovi vlasnici nikada ne nameravaju vratiti.

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 18:07
Zasto se selo ne izgradi ponovno, i ovo groblje malo ne uredi.Sramota ...verovatno treba za paradu ponosa u Beogradu, ali ne za Srbe u RS.
Subota 24.09.2011. 19:37
Pokoj im dusama
Subota 24.09.2011. 23:05
Покој им души и Царство Небеско!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online